Evelyn Wever-Croes: Nederland wijzigt voorwaarden

“In plaats van de afgesproken lening van 204 miljoen florin voor drie maanden, komt Nederland nu met de voorwaarde dat het Land Aruba vijf maanden met dat geld moet doen. Omdat nu weer op het laatste moment ingrijpende veranderingen worden gemaakt in de overeenkomst, kan ik die niet ondertekenen.”

De teleurstelling was duidelijk voelbaar tijdens de nationale voordracht die minister-president Evelyn Wever-Croes donderdagavond uitsprak. Toch had ze ook goed nieuws: ,,We doen onze uiterste best om elders geld te lenen en het lijkt er op dat dat gaat lukken.” 

Premier Wever-Croes verklaarde dat Nederland steeds heeft gezegd beschikbaar te zijn om Aruba geld te lenen om tijdens de coronacrisis het hoofd boven water te kunnen houden. ,,Daar waren moeilijke voorwaarden aan verbonden, maar Aruba heeft ze geaccepteerd en is ze nagekomen.” Een van die voorwaarden was een besparing van 35 miljoen florin op de zorgkosten. Geen gemakkelijke opgave midden in een pandemie, maar de AZV slaagde er in. Daardoor kreeg Aruba tweemaal financiële steun.

Daarna werden onderhandelingen gevoerd voor de tranches 3 en 4. Daarbij ging het om een bedrag van 204 miljoen florin voor de maanden juli tot en met september. Het College Aruba financieel toezicht adviseerde positief, omdat Aruba aan alle voorwaarden had voldaan. Enkele dagen voordat de Rijksministerraad daar een besluit over zou nemen, werd de regering geconfronteerd met een eisenpakket van 218 pagina’s, met veel aanvullende voorwaarden. Daarbij kwam de mededeling dat als de regering er niet mee zou instemmen, er ook geen geld zou komen. Sindsdien overlegt de regering met ‘Den Haag’ en deze week bevestigde verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops dat de partijen er bijna uit waren.

Het aanvankelijk optimisme dat de broodnodige steun nu eindelijk zou komen, werd pijnlijk teniet gedaan, toen Nederland liet weten dat Aruba maar liefst vijf maanden moet zien uit te komen met het geldbedrag dat bestemd was voor drie maanden. 

Volgens premier Wever-Croes betekent dit dat Aruba 130 tot 140 miljoen florin tekort komt om de lopende uitgaven te bekostigen. ,,We zijn op zoek naar een lening en horen positieve geluiden uit de Verenigde Staten. Daar lijkt op de financiële markten voldoende vertrouwen te bestaan om Aruba geld te lenen.  Aruba betaalt tenslotte altijd zijn schulden op tijd en de goede naam die wij zo hebben opgebouwd, betaalt zich nu terug.”

De regering is begonnen met de uitvoering van het herstelplan ‘Repositionering van de richting van ons Land’. Dat plan is opgesteld door ongeveer 250 mensen uit alle gelederen van de bevolking. Er is een stuurgroep benoemd die gaat werken aan de vijf speerpunten uit dat plan. Dat zijn eliminatie van de ‘Red Tape’, herziening van de Arbeidswetten, belastinghervormingen, digitalisering van de overheid en versterking van de wetgevingscapaciteit. ,,Als Nederland ons daarmee wil helpen, zijn ze meer dan welkom”, aldus Wever-Croes. ,,Het is echter ons plan en wij voeren het uit. Aruba is ons land en wij moeten zelf zorgen dat we uit de crisis komen.”