Motie voor bijstand via bankrekening

Parlementariër Alan Howell (POR) heeft een motie ingediend om voortaan de bijstandsuitkeringen te storten op een bankrekening. Nu staan bijstandsgerechtigden eens per maand soms urenlang in de rij om hun geld te krijgen. De motie werd aangenomen en minister Glenbert Croes van Sociale Zaken en Arbeid beloofde deze uit te voeren.

Het grootste deel van zijn spreektijd gebruikte Howell om de regering complimenten te geven voor de manier waarop de coronacrisis wordt bestreden. ,,Het is een wonder dat ons land het hoofd boven water weet te houden en de tweede golf zo snel en efficiënt de kop indrukt.”

Verder vroeg hij om cijfers over de aantallen personen die gebruik maken van Fase of loonsubsidie. Howell vroeg de regering ook om te zorgen voor een snellere aanvraagprocedure voor onderstand. Hij wilde nog wel van premier Evelyn Wever-Croes weten hoe het staat met de onderhandelingen met Nederland over het steunpakket. ,,Wanneer worden de onderhandelingen afgerond in de zin dat er een pakket tot stand komt dat niet onze autonomie ondermijnt.” Daarnaast had Howell vragen over het verhuren van de opslagtanks op het terrein van de raffinaderij. Hij wilde weten wat er gaat gebeuren nu het contract met de huurder is ontbonden.