Depolitiseren uitgifte terreinen

Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft besloten om de uitgifte van erfpachtsterreinen uit de handen van politici te halen. Het is haar eerste beslissing op het gebied van Infrastructuur, sinds ze die portefeuille overnam van oud-minister Marisol Lopez-Tromp.

Tijdens de behandeling van de suppletoire begroting, maandag, informeerde ze de staten van Aruba over deze in haar ogen essentiële stap. Sinds de ontboezemingen van Lopez-Tromp over de grootschalige fraude en corruptie bij de uitgifte van grond, is de roep vanuit de bevolking groot om schoon schip te maken bij Directie Infrastructuur en Planning (DIP).

Momenteel lopen verschillende onderzoeken, zowel intern als door het Openbaar Ministerie. De premier verklaarde dat de onderzoeken gewoon doorgaan. ,,Ik sluit zelfs niet uit dat er meer onderzoeken komen. In alle huidige onderzoeken komt een belangrijk knelpunt naar voren, namelijk de politieke bemoeienis met de uitgifte van erfpacht. Daarom heb ik besloten dat ministers niet langer de macht hebben om terreinen uit te geven. Dat moet voortaan gebeuren door de directeur van DIP en een andere persoon, het zogenaamde vier-ogen principe. Deze twee functionarissen zijn verantwoordelijk voor het controleren van alle vereisten en bevestigen dat met hun handtekening. Op het moment dat het om grote projecten gaat, moet DIP de goedkeuring van de regering vragen. Die moet nagaan of het project in lijn is met de visie van het Kabinet.”

Wever-Croes is ervan overtuigd dat er minder kans is op corruptie als iedereen zich aan deze regels houdt. ,,Dat is het doel. Binnen een paar dagen is deze beleidswijziging formeel rond en worden mensen aangewezen voor deze taken.” De premier vertelde dat er 303 aktes voor huurgrond, vooral kleine stukjes voor tuinbouw, en 200 voor terreinen voor woningbouw klaarliggen. ,,Die worden allemaal getekend, zonder te kijken naar de politieke voorkeur van de aanvragers. Iedereen die op Aruba woont heeft recht op een stuk grond.”