Vissers overwegen rechtszaak

Een groep bezorgde vissers heeft gisteren weer actie gevoerd bij het kleine strandje in Rancho. Ze willen de zekerheid van ongehinderde toegang tot het strand en de pier, om hun broodwinning veilig te stellen. Ze sluiten de gang naar de rechter niet uit.
Het strookje zand in de haven van Oranjestad en de naastgelegen visserspier zijn al decennialang het domein van de vissers die er hun boten aanleggen en de verse vis uitladen. Klanten vanuit de stad staan hen dan al op te wachten om de vangst te kopen.
Ongeveer 25 jaar geleden werd begonnen met de bouw van een condominiumcomplex aan de Weststraat, pal voor het strandje. De bouw van het project lag jarenlang stil nadat achtereenvolgende eigenaren in financiële problemen kwamen.
Een paar jaar geleden ging het weer in andere handen over en nu is het einde van de bouw in zicht. De investeerders hebben volgens de protesterende vissers de hand weten te leggen op een stukje grond naast het grote gebouw. Daar wordt momenteel een parkeerplaats aangelegd ten behoeve van de toekomstige bewoners. Vanwege de veiligheid is het bouwterrein afgesloten en daarmee de toegang tot de pier, tot woede van de vissers. Inmiddels is een diepe geul gegraven aan de zijkant van het terrein, waardoor het strand onbereikbaar is geworden.
De vissers menen dat hun rechten worden geschonden en verzetten zich al geruime tijd tegen het project. Ze worden daarbij gesteund door Stichting Rancho die zich inspant voor het behoud van het culturele erfgoed in de wijk Rancho. Volgens Clifford Rosa van de stichting, hebben de mensen die van oudsher gebruik maken van het strand en de pier geen enkele stem. ,,We kunnen niet langer toezien hoe deze investeerder zich gedraagt. Er wordt een einde gemaakt aan een stuk cultuur-historisch erfgoed. Niemand uit het bestuurskantoor praat met ons, laat staan dat men regelt dat het strand toegankelijk blijft voor de lokale bevolking.” Rosa overweegt een rechtszaak aan te spannen.