Elmar houdt wel 12,6 procent in

Elektriciteitsbedrijf Elmar laat weten zeer solidair te zijn met de mensen die getroffen zijn door de gevolgen van de coronacrisis. Het personeel levert al maanden 12,6 procent van het salaris in. Omdat de afspraak is dat het geld voor Elmar is om de financieel moeilijke periode te overbruggen, heeft het bedrijf het geld van de inhoudingen in kas gehouden.

Water- en energiebedrijf WEB heeft vakbond SIWA laten weten te stoppen met de bijdragen aan het hulpprogramma FASE. Daarvoor werd maandelijks een bedrag ingehouden op het salaris van de werknemers. Volgens de directie blijkt dat andere overheidsbedrijven deze solidariteitsheffing helemaal niet hebben, en daarom stopt WEB er nu mee.

De regering verzocht de utiliteitsbedrijven in mei van dit jaar om een solidariteitsheffing ten bate van FASE. Dat fonds is bedoeld voor uitkeringen aan mensen die vanwege corona hun baan zijn kwijtgeraakt. Nu WEB niet meer bijdraagt, moet de regering elders geld vandaan zien te halen.

WEB en Elmar hebben zwaar te lijden onder het stilvallen van het toerisme. De (vrijwel) lege hotels en andere bedrijven gebruiken veel minder stroom en water dan normaal, dus hebben de utiliteitsbedrijven relatief weinig inkomsten. Daar komt nog bij dat veel particuliere klanten moeite hebben om hun rekeningen te betalen en dus betalingsregelingen hebben getroffen. Elmar heeft het geld van de solidariteitsheffing dus zelf hard nodig om het hoofd boven water te houden.