Avondklok weer ingevoerd

De regering heeft besloten om strengere maatregen te treffen om de opmars van Covid-19 te stoppen. Omdat tijdens de kerstdagen onvoldoende rekening werd gehouden met wat wel en niet mag, is besloten de regels aan te scherpen met ingang van 30 december.

De avondklok wordt weer ingevoerd. Tussen 23.00 en 05.00 uur mogen mensen niet op straat zijn. Uitzondering is oudjaarsavond, 31 december. In verband met het traditionele vuurwerk gaat de avondklok in de Nieuwjaarsnacht pas om 02.00 uur in.

Evenementen met live muziek of DJ’s mogen niet. Dansen is verboden. In restaurants mogen binnen muzikanten spelen, maar met hooguit drie mensen. Voor restaurants geldt dat binnen maximaal acht mensen aan een tafel mogen zitten en buiten tien. Alle gasten moeten blijven zitten en de wachtrij voor een tafel mag uit hooguit vijf mensen bestaan.

Voor alle bedrijven geldt een sluitingstijd van 22.00 uur, behalve voor hotels.

Ten aanzien van pagara’s geldt dat die op 31 december alleen overdag mogen worden afgestoken, van 12.00 tot 15.00 uur. 

Voor feestjes thuis geldt dat binnen maximaaltien mensen aanwezig mogen zijn en buiten maximaal 25. Daarbij geldt dat er voldoende ruimte moet zijn om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ook gelden alle andere coronaregels en wordt het traditionele dande ten zeerste afgeraden.

De politie heeft instructies om streng te handhaven en bij overtredingen boetes uit te schrijven. Bedrijven die op een overtreding worden betrapt, moeten rekening houden met sluiting voor de duur van enkele dagen.