NOBO / BIEUW: Een reflectie op de veranderingen in het afgelopen jaar

7

NOBO / BIEUW is een reflectie op de veranderingen in het afgelopen jaar; een woordspel op het Nederlandse ‘Oud en Nieuw’, de transitie van het oude jaar naar het nieuwe.
De werken draaien om identiteit; het gaat dan ook niet om de confrontatie van het oude jaar met het nieuwe maar om de spanning tussen de oude zelf met de nieuwe.
Jim Biegstraaten presenteert werk waar de beginselen al van waren gemaakt voordat hij naar het buitenland vertrok voor zijn studie. De herziening dient om zichzelf te confronteren met zijn oude methodes en materiaalkeuze. Zijn schilderijen zijn al jaren in de maak, doordat ze zich tot nu toe in een staat van rust begaven.
De schilderijen van Amy Biegstraaten gaan over haar groei en verandering. Ze volgen haar pad als schilder en leggen al haar fouten en overwinningen bloot die ze ervaren heeft. Ze zijn een tijdlijn die haar artistieke praktijk zien.
Efrem Angela is een fotograaf wiens werk de schijnbaar onaangeroerde landschappen van het eiland reflecteert. Plekken waar hij een diepe connectie mee voelt tot zijn voorouders en de geschiedenis van het eiland. Er is veel veranderd sinds hij vertrokken is uit Aruba in 2009; deze plekken zijn schijnbaar de enige dingen die nog hetzelfde zijn.
Pénélope Hémon’s werk draait om de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam en de bescherming van onze geliefden. Ze zijn sculpturale en praktische objecten die een duidelijke functie hebben. Ze dealen met de manieren waarop we veiligheid verzekeren tegen alledaagse dreigingen, en focussen op interactie en de menselijke conditie.
Colin Oord’s video werk speelt met het idee van (gebrek aan) identiteit. Na een paar jaar weg te zijn geweest, jaren waarin het eiland snel is veranderd en bekende plekken zijn verdwenen, focust zijn werk nu op de onbetrouwbaarheid van geheugen en perceptie. Zijn werk raakt aan post-kolonialisme, (collectief) geheugen en de banaliteit van het dagelijks leven.
We hopen u te zien tijdens dit tentoonsyelling (volgens alle veiligheidsmaatregelen en procedures die nodig zijn om de veiligheid van iedereen te garanderen).