Steun voor studenten

De Nationale Ombudsman heeft onlangs een rapport uitgebracht over de problemen waar studenten uit het Caribische gebied tegenaan lopen als ze in Nederland gaan studeren. Dit rapport toont aan dat structurele verbeteringen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat Caribische studenten in de voorbereiding, tijdens en na afloop van hun studie in Nederland vastlopen. Ondanks hun capaciteiten en talenten bemerken zij dat er minder aandacht kan worden besteed aan de studie, doordat zij hun energie nodig hebben voor het oplossen van problemen.

Aruba Student Living en Virtual Youth Support hebben per 1 oktober een samenwerkingsovereenkomst getekend. Op Aruba zullen wij de studenten zo goed mogelijk voorbereiden. Als ze in Nederland aankomen worden ze opgevangen door Virtual Youth Support. Wij zijn heel dankbaar dat wij samen met Virtual Youth Support aan de toekomst van onze studenten kunnen werken. Nu heeft ook de vereniging Levende Talen Papiaments zich bij hen aangesloten.

Virtual Youth Support (VYS) begon in februari 2020 met het helpen van studenten bij de voorbereiding op hun studietijd. Ook bieden ze begeleiding in Nederland.

Aruba Student Living heeft dezelfde doelstelling, maar focust vooral op goede voorbereiding.  Daarbij gaat het over sociale aanpassingen, beheersing van het Nederlands en omgaan met geld.

De vereniging Levende Talen Papiaments startte in januari 2020 met het proefproject Studiamigu. Daarin wordt academische ondersteuning geboden, vooral in het kader van de beheersing van het Nederlands. De organisatie koppelt nieuwe studenten aan studenten of oud-studenten die al jaren in Nederland zijn. Zo komt de ideale begeleiding tot stand.

De drie organisaties zetten zich in om te voorkomen dat studenten door onvoldoende kennis van de Nederlandse situatie hun studie niet kunnen afronden. Ze gaan ervan uit dat goede voorbereiding en begeleiding voor de meeste jongeren voldoende steun biedt om succes te hebben. 

Miraila Bernadina-Theodora (Virtual Youth Support), Vanessa Tromp-Baloche (Aruba Student Living) en Nihayra Leona (Levende Talen Papiaments) zijn ervan overtuigd dat hun samenwerking het werk als aparte organisaties versterkt.