Bank weigert rekening te openen voor oud-minister

169

Oud-minister Otmar Oduber staat morgen voor de rechter in een poging af te dwingen dat Aruba Bank een bankrekening opent voor zijn bedrijf BCY Entertainment VBA, oftewel Bochincha Container Yard.

Oduber begon het bedrijf op 10 juli vorig jaar. Het gaat om een terrein op de hoek van de Paardenbaaistraat en Rockefellerstraat. Daar verhuurt Oduber containers die worden gebruikt voor zaken als restaurants, eet- en dansgelegenheden, muziekoptredens en andere horeca-achtige activiteiten. Enkele maanden geleden kwam Bochincha al negatief in het nieuws, omdat er tegen de coronaregels in dansfeestjes werden gehouden en de politie niet ingreep. 

Aruba Bank heeft onderzoek gedaan naar de herkomst van het geld dat in het bedrijf is geïnvesteerd en kan niet uitsluiten dat er mogelijk witwassen in het spel is. Om die reden weigert de bank het bedrijf een bankrekening. Overigens is de oud-minister hoofdverdachte in een strafrechterlijk onderzoek en wordt onder andere verdacht van witwassen.

Onderzoek van 24ora levert de informatie op dat het bedrijf wel operationeel is. Klanten die met hun bankpas betalen zien als afzender de nachtclub die Oduber opereerde in het luchthavengebouw aan de kant waar de particuliere vluchten worden verwerkt. Die club is gesloten.