AVP: ‘Korting op de zorg onacceptabel’

Oppositiepartij AVP is bezorgd over de korting van vijf procent waar de zorg momenteel mee wordt geconfronteerd. ,,Wij steunen het verzoek vanuit de zorg om te stoppen met de korting en juist extra geld beschikbaar te stellen, om de bevolking toegang tot kwalitatief goede zorg te blijven bieden”, aldus partijleider Mike Eman.

Hij bezocht onlangs het ziekenhuis en sprak met de medewerkers over de problemen die de korting van 60 miljoen florin met zich meebrengt, juist nu, tijdens de coronacrisis.

De groene partij staat op het standpunt dat bezuinigen op de zorg een slecht idee is. ,,De druk op de zorg is enorm en neemt alleen maar toe door de groei van de bevolking en de vergrijzing. Nu komt corona daar nog bij. Bezuinigen heeft grote consequenties, met mogelijk fatale gevolgen”, aldus Eman.

Hij heeft tijdens zijn bezoek gezien dat de capaciteit van het ziekenhuis tot aan de grenzen is uitgerekt. Daarom ondersteunt de AVP de noodkreet van de zorg die zij in brieven aan de machtshebbers naar voren brachten. ,,Op deze manier bezuinigen betekent dat de zorg op de langere termijn niet kan worden gegarandeerd. Gekwalificeerd personeel vertrekt naar elders, omdat de salarissen in de rest van het Koninkrijk hoger liggen. Er is geen geld meer voor innovatie, dus de kwaliteit gaat achteruit. Steeds meer patiënten zullen dus naar het buitenland moeten, met de bijbehorende kosten als gevolg. Alles bij elkaar kunnen de patiënten als het zo doorgaat niet meer rekenen op de zorg waar ze recht op hebben.”