Aruba ontvangt eerste vliegtuig met vaccins

Op 16 februari 2021 ontving Aruba de eerste zending van de Pfizer-vaccins. Premier Evelyn Wever-Croes en de Minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport Dangui Oduber waren erbij toen de eerste zending van de  Pfizer-vaccins aankwam.

“Wij zijn erg blij dat de Pfizer vaccins op Aruba zijn gearriveerd. We zien licht aan de horizon. Vandaag is het een belangrijke dag voor land Aruba met de aankomst van de Pfizer vaccins”, aldus minister Oduber. De bewindsman wil op de eerste plaats God bedanken dat wij op Aruba wonen en deel uitmaken van het Nederlandse Koninkrijk waardoor wij toegang hebben
tot deze vaccins. ,,Wij willen de Nederlandse Staatssecretaris Paul Blokhuis en Kabinet Rutte bedanken voor de geboden hulp aan Aruba om deze vaccins volgens afspraak op 16 februari te mogen ontvangen.”

Aruba heeft 11.700 Pfizer vaccins in ontvangst genomen. ,,Als Land zijn we erg tevreden met deze levering dit gezien het feit dat er momenteel een schaarste in de wereld aan vaccins bestaat.“ Volgens Minister Dangui Oduber is het belangrijk om dit in een goed perspectief te zien. Gisteren ontving Colombia, een land met miljoenen inwoners 50.000 Pfizer vaccins terwijl Aruba met nauwelijks 100.000 inwoners 11.700 vaccins kreeg toegezonden. Als inwoners van Aruba moeten we hiervoor blij en dankbaar zijn en zeker ook de Nederlandse regering erkentelijk zijn ons deze hulp te hebben geboden.

Sinds november 2020 is Land Aruba voorbereidingen aan het treffen voor de ontvangst  van deze vaccins. Een multidisciplinair team bestaande uit de Ministerie van Toerisme, Volksgezondheid en Sport, Directie Volksgezondheid, Departement voor Publieke Zaken, BRA, DOW, IVA, VDA, KPA, Douane en Setar hebben zich ingezet om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en klaar te staan om een start te maken aan de vaccinatie. Tezamen met een heel dynamisch team heeft Aruba aan haar uitvoeringsplan gewerkt en alle voorbereidingen zijn getroffen voor het bezoek van het RIVM op Aruba afgelopen 25 januari 2021. De vertegenwoordigers van RIVM kregen een uitgebreide toelichting en presentatie over onze vaccinatiestrategie en uitvoeringsplan. Er vond controle plaats van het gehele koelsysteem met alle installaties en vriezers waarin de vaccins zullen worden bewaard. Er werd ook een bezoek gebracht aan alle locaties waar de vaccinatie zal plaatsvinden. Het transport van de vaccins en de veiligheid die hierbij gepaard gaat en vereist wordt werden ook gecontroleerd. Naar aanleidingvan dit bezoek en na een positieve evaluatie heeft Aruba groen licht gekregen om de vaccins toegeleverd te krijgen ter uitvoering van de gepresenteerde strategie en plannen.

Conform de vaccinatiestrategie en uitvoeringsplannen zullen in de volgende locaties gevaccineerd worden, namelijk: 
 Club Don Bosco in Noord.
 John F. Kennedy Education Centre in Oranjestad.
 Centro deportivo Libertador Betico Croes in Sta. Cruz.
 Santa Theresita Centre in San Nicolas.
De vaccinatie is voor iedereen die op dit eiland woont van groot belang. 

Deze vaccinatie zal ervoor zorgen dat:

  1. onze gezondheid beschermd wordt;
  2. mensenlevens zoveel mogelijk gered worden;
  3. immuniteit gecreëerd wordt;
  4. de toeristische sector weer op gang komt zodat wij langzamerhand weer tot het normale leven terug kunnen.

Vanaf de komst van de vaccins op de wereldmarkt hebben tot nu toe meer dan 170 miljoen mensen vaccinatie laten zetten. De regering begon een grote campagne om de bevolking bewust te maken van het belang van deze vaccinatie.

Conform onze strategie en planning komen de volgende doelgroepen als eerst in aanmerking voor de vaccinatie:
 gezondheidszorgwerkers; eerste hulp, ICU, ambulance. Artsen, praktijkondersteuners en artsen-assistenten, DVG-personeel (vaccinatieteam, bron- en contactonderzoek)
 bewoners van de bejaardentehuizen
 60-plussers

De eerste vaccinaties zullen op 17 februari 2021 bij de Club Don Bosco in Noord gezet worden. Voor deze gelegenheid is de hele Arubaanse pers aanwezig om deze belangrijke eerste vaccinatie bij te wonen.

We willen benadrukken dat de eerste preregistratie vervolgd wordt en we vragen iedereen om zich zo snel mogelijk te pre-registreren.  Er is heel veel belangstelling op dit moment. Meer dan 10.000 inwoners hebben zich al ge-preregistreerd. Deze preregistratie kan plaatsvinden via de Aruba Health App of bij één van de vier MFA’s op Aruba. Minister Dangui Oduber wil elke collega van het Kabinet Wever- Croes voor hun enorme inzet bedanken en eindigt met de volgende woorden: “Aruba, laten we ons vaccineren ter bescherming van onszelf en van anderen, voor een betere zorg en ook om mensenlevens te redden. Alleen op deze manier kunnen we tezamen ons toerisme en onze economie weer op gang brengen”.