Overtolligheidspool bijna leeg

48

Minister-president Evelyn Wever-croes maakt vol trots bekend dat de regering het aantal ambtenaren in de overtolligheidspool flink heeft weten te verminderen. Het aantal inactieven dat met behoud van salaris thuis zit is geslonken van 82 aan het begin van deze
kabinetsperiode naar negen.

Het leek de regering een handige manier om de loonkosten te drukken, zonder aan service in te boeten: zorg dat de overtolligheidpool slinkt. De overtolligheidspool bestaat uit personen die, vaak uit politieke motieven, door een nieuwe regering aan de kant worden geschoven ten gunste van ‘eigen’ mensen. Bij het aantreden van Kabinet Wever-Croes kostte dat de gemeenschap 7 miljoen florin per jaar. Een jaar geleden was het aantal inactieven teruggebracht naar 27 en nu zijn er nog negen over.

Er zijn vijf personen over die vanwege hun leeftijd en gezondheid moeilijk nog ergens te plaatsen zijn. Met hen wordt de een of andere vorm van pensionering afgesproken. De overige vier krijgen op korte termijn een functie toegewezen of er wordt met hen een ontslagregeling overeen gekomen. De bedoeling is om nog voor de verkiezingen het probleem te hebben opgelost.