Aruba Bank in hoger beroep

329

Aruba Bank legt zich niet neer bij het vonnis van de rechter in de zaak rond oud-minister Otmar Oduber. De bank wil geen bankrekening openen voor het nieuwe bedrijf van de oud-bewindsman, die verdachte is in een fraudezaak.

De rechter heeft eerder deze maand geoordeeld in de zaak die Oduber aanspande tegen Aruba Bank. In het vonnis staat dat Arubabank een bankrekening moet openen voor het bedrijf Bochincha Container Yard (BCY). Daarbij moeten de gebruikelijke voorwaarden gelden en het gebruikelijke tarief. De bank mag de rekening opzeggen als Oduber veroordeeld wordt en moet dan wel een opzegtermijn van twee maanden in acht nemen.

Oduber wordt verdacht van misdrijven, waaronder witwassen. Het bedrijf waaraan hij verbonden is, kreeg om die reden geen bankrekening bij Arubabank. De oud-bewindsman daagde de bank daarom voor de rechter.

Mr. Theresa Fernandes Pedra, advocaat van Aruba Bank bracht naar voren dat de Centrale Bank van Aruba banken verplicht om onderzoek te doen naar klanten of mensen/bedrijven die een bankrekening aanvragen. ,,Als er mogelijk witwassen of fraude in het spel is, wordt een nieuwe cliënt niet geaccepteerd. Ook gaat er zoveel contant geld om in BCY, dat de bank de plicht heeft om alles in de gaten te houden, wat onmogelijk is. De bank weigert om dezelfde reden ook rekeningen te openen voor casino’s en nummerkantoren.”

Aruba Bank heeft al eens een boete van een half miljoen florin opgelegd gekregen, omdat een werkgever zijn werknemers gebruikte om geld voor hem te storten en over te maken, en wil een dergelijk risico niet lopen. Daarom is hoger beroep aangetekend.