PG zet Barioteam Noord en Slachtofferhulp in het zonnetje

De procureur-generaal van Aruba Bote ter Steege heeft recentelijk een ontmoeting gehad met het barioteam Noord van de politie en met het bureau Slachtofferhulp. Ook aanwezig waren mevrouw Seferina (beleidsmedewerker van de politie) en de coördinator van het Veiligheidshuis mevrouw Schulte. Het barioteam Noord bestaat uit dhr. Meijerhof, dhr. Croes, mevrouw Loefstop en dhr. Goeloe. Het bureau Slachtofferhulp werd vertegenwoordigd door mevrouw Rodriguez. Zowel de politie als het Bureau Slachtofferhulp maken deel uit van het Veiligheidshuis Aruba.

De bedoeling van de ontmoeting was om het barioteam Noord en het bureau Slachtofferhulp als partners van het Veiligheidshuis in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun buitengewone inzet en betrokkenheid. Het Veiligheidshuis kent veel uitdagingen en het is belangrijk om ook de successen te benoemen.

De procureur-generaal vertelde dat hij als voormalige politieman als geen ander weet dat het politiewerk meer inhoudt dan processen-verbaal maken. Om een ongewenste situatie in de buurt aan te pakken of om te zorgen dat geweld of overlast stopt, moet de politie vaak meer doen dan wat men altijd gewend is te doen. Het barioteam Noord kenmerkt zich door hardwerkende leden, die zich met hart en ziel inzetten. Het team benadrukte de goede communicatie met de collega’s onderling, waarbij men op elkaar steunt om het werk met enthousiasme te blijven doen.

Eén van de speerpunten van de procureur-generaal is de slachtofferbejegening. Slachtoffers moeten de rest van hun leven verder met de herinnering van wat hen is overkomen. Een luisterend oor maakt deel uit van de zorg voor iemand die slachtoffer is geworden van een misdrijf. Het bureau Slachtofferhulp speelt hier een cruciale rol in en is de grootste melder van casuïstiek in het Veiligheidshuis. 

Het Veiligheidshuis is een samenwerkingsverband tussen partners uit de strafketen en de zorgketen. Doelstelling is te werken aan de veiligheid van Aruba door het voorkomen en verminderen van recidive, overlast en criminaliteit, door het gezamenlijk aanpakken van complexe problematiek. De partners van het Veiligheidshuis zijn het Openbaar Ministerie, Korps Politie Aruba, Directie Sociale Zaken, Directie Voogdijraad, Reclassering, KIA, Bureau Slachtofferhulp, Bureau Sostenemi, Fundacion Guia Mi, FMAA (Fundacion pa Maneho di Adiccion), Respaldo, Wit Gele Kruis, Sociaal Psychiatrische Dienst, FCCA en Bureau Leerplicht. Daarnaast zijn er de flexibele partners zoals (bijvoorbeeld) Fundacion pa Hende Muher den Dificultad, Orthopedagogisch Centrum en Schoolmaatschappelijk werk.