Samen sterker uit de crisis

Bestuursleden van de Kamer van Koophandel (KvK) hebben eind vorige week vergaderd met premier Evelyn Wever Croes en minister van Economische Zaken, Financiën en Cultuur, Xiomara Maduro. Onderwerp van gesprek was het doorvoeren van structurele financieel-economische hervormingen op basis van het Landspakket Aruba.

De gesprekspartners waren het er over eens dat de economie van Aruba minder kwetsbaar moet worden, zonder dat daarbij de autonomie in het geding komt. Concrete thema’s als herziening van de financiële sector, belastinghervormingen en verbetering van het ondernemersklimaat kwamen aan de orde.

De bewindslieden gaven uitleg over de op handen zijnde flexibilisering van de Arbeidswetgeving. Minister Glenbert Croes van Sociale Zaken en Arbeid heeft hierover binnenkort tripartiet overleg met werkgevers en werknemers.

De regeringsvertegenwoordigers benadrukten het belang dat zij zien in het stimuleren van de ‘veelbelovende’ sectoren. De KvK heeft van haar kant aangegeven dat er nog wel veel belemmeringen zijn voor bedrijven. Daarom werd het belang van betrokkenheid van de private sector bij de beleidsontwikkeling benadrukt.

De KvK heeft voor de komende tijd meer bijeenkomsten met sectoren uit het bedrijfsleven. Volgens het bestuur moeten adviezen vanuit de private sector een rol spelen bij beleidsontwikkeling, om zo een win-win-situatie te creëren. ,,Oplossingen moeten haalbaar, praktisch en duurzaam zijn.”

De KvK zich voor zichzelf een rol weggelegd als vertegenwoordiger van de private sector. Haar streven is om een bijdrage te leveren die leidt tot beter wet- en regelgeving, waardoor de overheid bedrijven beter van dienst kan zijn, wat goed is voor de economie van Aruba.

Overigens waren alle aanwezigen het er over eens dat Aruba als geheel zeer gebaat is bij vaccinatie. Ze roepen alle burgers op om zich te laten vaccineren.