Wever-Croes norm toegepast bij Elmar

Voor het eerst sinds het vaststellen van de Wever-Croes-norm, heeft een directeur van een staatsbedrijf een salaris dat niet hoger is dan 130 procent van dat van de minister-president.

De nieuwe directeur van stroomleverancier Elmar, Anthony Irausquin, heeft de primeur. Tijdens een beraad met de premier zette Irausquin de plannen voor Elmar en het personeel uiteen.

Vrij kort na het aantreden van Kabinet Wever-Croes werden regels ingesteld voor topsalarissen in staatsbedrijven. De bevolking had er volgens de premier geen zin meer in om te zien dat er exorbitante salarissen werden uitbetaald aan bijvoorbeeld de directeuren van utiliteitsbedrijven. Omdat niet getornd kan worden aan verworven rechten, houden de zittende directeuren hun arbeidsvoorwaarden, mar wordt wel een beroep op hen gedaan om op vrijwillige basis in te leveren. Irausquin is de eerste die benoemd is onder de nieuwe regels. ,,Staatsbedrijven zijn van het volk en zeker niet bedoeld om mensen te verrijken. Ze moeten
het volk dienen. Wij laten nu zien dat onze beloftes geen loze kreten zijn, maar dat wij serieus werk maken van het verminderen van de topinkomens bij staatsbedrijven”, aldus Wever- Croes.

Bij de vergadering was ook de voorzitter van de Raad van Bestuur van Elmar, Shonno Maduro, aanwezig.