Regels voor uitvaarten vastgesteld

Het Crisis Team heeft regels vastgesteld voor de begrafenis van mensen die met of zonder Covid-19 zijn overleden. Het uitgangspunt voor dit protocol zijn de richtlijnen van de World Health Organization en het RIVM.

Onlangs lieten de autoriteiten tijdens een begrafenis een open kist sluiten, omdat de overledene corona had. De begrafenisondernemer had zich niet gehouden aan de afspraken die de drie uitvaartbedrijven op Aruba hierover hadden gemaakt aan het begin van de crisis.

Het Crisis Team heeft besloten met richtlijnen te komen, omdat op Aruba meerdere varianten van corona rondgaan, die mogelijk veel besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke. Over de regels is overleg gevoerd met de branche.

Tijdens alle begrafenissen moeten ten allen tijde mondkapjes worden gedragen. Thuis opbaren is niet toegestaan, evenmin als het aanraken van de overledene. Maximaal 25 personen mogen tegelijk in de rouwzaal zijn en moeten anderhalve meter afstand houden. Eten en drinken is verboden. Mensen die ziekteverschijnselen hebben, mogen niet naar een begrafenis gaan, net zo min als familieleden die in isolatie of quarantaine horen te zitten. Voor familieleden in de eerste graad wordt in zo’n geval een aparte afspraak gemaakt voor afscheid.

Als de overledene Covid-19 had, is een open kist niet toegestaan