Endy Croes eist schadevergoeding

MEP-Parlementarier Jan Hendrik “Endy” Croes eist voor de rechter een schadevergoeding van Accountantskantoor Ernst & Young (E&Y) en Lotto pa Deporte (LpD). Hij wil het bedrag van 3.194.202 florin krijgen, oftewel het salaris dat vanaf zijn ontslag bij LpD in 2010 is misgelopen.

Vast staat dat E&Y onrechtmatig heeft gehandeld jegens Croes. Die werd op grond van een rapport van E&Y ontslagen zonder financiële vergoeding. Onterecht, zo bleek uit de achtereenvolgende rechtszaken over de kwestie.

Croes werd op 1 april 2001 directeur van de stichting LpD. De jaren daarvoor had hij zitting in de Raad van Bestuur. Op 4 januari 2010 werd hij op non-actief gesteld omdat er aanwijzingen waren van financiële malversaties. Croes en zijn broer Ricky, die financieel directeur was van Lotto, zouden daarbij betrokken zijn geweest. E&Y kreeg de opdracht een onderzoek te verrichten naar de financiële administratie en specifiek te kijken naar het handelen van de broers. 

Hun rapport loog er niet om. De directeur zou onbevoegd geld hebben uitgegeven en zijn eigen bedrijven opdrachten hebben gegund voor promoties. Op grond daarvan werd hij ontslagen. Bij de kortgedingrechter ving hij bot, want die meende dat de genoemde feiten in het rapport van voldoende gewicht waren om ontslag op staande voet te rechtvaardigen. 

Endy Croes betichtte E&Y ervan een rapport te hebben opgesteld dat op een aantal punten bezijden de waarheid was en hem had geschaad. Hij spande een rechtszaak aan, maar de rechter oordeelde dat het rapport dan wellicht tekortkomingen bevatte, maar dat Croes de gelegenheid had gekregen en benut om commentaar te leveren, dus dat het rapport beide kanten belichtte. Het Statenlid wilde zijn goede naam in ere herstellen en ging in beroep. De drie rechters die zich over de zaak bogen vonden het rapport ongebalanceerd. Ze menen dat beschouwd kan worden als een onrechtmatige daad dat Croes te weinig ruimte heeft gekregen om zijn kant van de zaak te laten horen. Daarmee is overigens niet gezegd dat Croes zich niet schuldig heeft gemaakt aan financiële malversaties.

De zaak dient op 9 juni.