De Kamer van Koophandel wilt zitten met NV Elmar en Utilities NV: er is nu een oplossing nodig!

De instabiliteit van de stroomvoorziening op ons eiland is zorgwekkend. Deze zorgen bereiken ook de bestuurskamer van de Kamer van Koophandel (KvK). Martijn Balkenstein, directeur van de KvK, begon te zeggen dat zij ook lijden onder de instabiliteit in de distributie van elektriciteit op ons eiland.

Het feit dat de elektriciteit zo regelmatig uitvalt, zorgt zeker voor alarm onder verschillende handelaren, die een plan willen om dit op te lossen. Een cruciaal punt is dat men zich ervan bewust moet zijn dat de economie van Aruba gebaseerd is op service, wat betekent een ‘servicegerichte economie’. Op het moment dat de elektriciteit vaak uitvalt, wordt de service vertraagd. En wanneer toeristen telkens worden geconfronteerd met stroomstoringen, kan dit hen ontevreden maken of terughoudend maken om terug te keren.

Balkenstein ging verder te zeggen dat, naast de schade aan onze reputatie, men zich ervan bewust moet zijn dat bedrijven niet kunnen produceren, cybersecurity moet worden overwogen, evenals de mensen die afhankelijk zijn van elektriciteit voor hun gezondheid, enzovoort. Men kan begrijpen dat wanneer het land in ontwikkeling is, nog steeds groeit, de elektriciteit af en toe kan uitvallen. Wat zorgwekkender is, is dat er geen plan is om dit in de toekomst te voorkomen.

In de toekomst zullen er meer hotelkamers online komen, die niet alleen elektriciteit nodig hebben voor “airconditioning”, enzovoort, maar ook een vermenigvuldigingseffect hebben met alle bedrijven eromheen. Iedereen weet dat Aruba niet genoeg mensen heeft om alle banen te vervullen, wat betekent dat alternatieve vormen overwogen moeten worden, mogelijk met gecontroleerde immigratie. Dit betekent dat Aruba zal blijven groeien.

WEB en ELMAR

Wat betreft de productie van elektriciteit, produceert WEB in feite elektriciteit en distribueert Elmar deze. Maar de communicatie tussen deze twee bedrijven is niet altijd optimaal. Dit kan ertoe leiden dat WEB niet genoeg produceert en Elmar niet in staat is om de benodigde elektriciteit te distribueren. Bovendien heeft WEB ook productieproblemen.

Balkenstein zei dat er in het verleden verschillende systemen waren die werkten, maar dit is vandaag de dag niet meer het geval. Er waren momenten, bijvoorbeeld wanneer de wind zou afnemen, en dan zou de energie die door de windturbines werd opgewekt, verloren gaan. De Kamer van Koophandel maakt zich grote zorgen omdat zij niet horen van de directeuren van WEB en Elmar wat het plan is om te voorkomen dat dit blijft gebeuren.

Dit heeft de Kamer van Koophandel ertoe aangezet om een ontmoeting te willen hebben met de directeur van Elmar, evenals met WEB, om hun plannen voor de toekomst te bekijken om ervoor te zorgen dat de productie en distributie van elektriciteit optimaal is.