Minister Glenbert Croes: WEB zal investeringen doen zonder de water en elektriciteit tarieven te verhogen

“Nee, nee. De plannen die WEB heeft om extra elektriciteit aan te schaffen en investeringen te doen, zullen geen invloed hebben op de tarieven voor water en elektriciteit,” zei de minister van energie, Glenbert Croes, in een interview met 24ora.com.

Het is waar dat de regering heeft verklaard dat investeringen moeten worden versneld, en wat WEB heeft aangekondigd, maakt deel uit van dat plan. “De vraag stijgt, en we moeten de capaciteit hebben. WEB heeft een verzoek ingediend bij FEMSA om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de import van diesel voor de generator die zal worden gebruikt om te voldoen aan de extra vraag naar elektriciteit.”

Dit is niet alleen voor de extra vraag, maar ook voor de periodes waarin de wind afneemt, wat de elektriciteitsproductie via de windturbines beïnvloedt. “Je moet er klaar voor zijn. WEB versnelt zijn investeringen, en ze hebben de capaciteit.”

Daarnaast verzekerde de minister dat wat hij eerder had aangekondigd, werkelijkheid zal worden in de tweede helft van 2024, namelijk een verlaging van de tarieven voor water en elektriciteit. “Het is mogelijk; we werken eraan zodat we op een gegeven moment een verlaging op een verantwoorde manier kunnen doorvoeren.”

Het positieve deel van deze hele situatie, volgens de minister, is dat na de Covid-periode de overheidsbedrijven ook een verbetring voelden in het financieel recuperatie. “Wat we willen is dat deze financiële verbetering wordt weerspiegeld of verlichting biedt in de portemonnee van alle inwoners van Aruba.”

Minister Croes wilde niet zeggen of dit zal worden bereikt door het verlagen van de dividenden die de regering ontvangt. Hij benadrukte echter dat de prioriteit altijd is om het leven van de mensen te verlichten. “De regering is er om de mensen te dienen, niet omgekeerd.”