WEB is financieel stabiel: Prijsverhoging voor water en elektriciteit uitgesloten

Verklaringen van Minister Glenbert Croes en Alfredo Koolman, directeur van WEB Aruba N.V., zijn erg vergelijkbaar. Beiden zijn het erover eens dat de grote investeringen gepland door het staatsbedrijf de tarieven voor water en elektriciteit niet zouden moeten beïnvloeden. Dit betekent dat er geen noodzaak zou moeten zijn om de prijzen te verhogen.

Naar aanleiding van de recente aankondiging om het investeringsprogramma van WEB te versnellen, rezen er zorgen over hoe dit de prijzen voor water en elektriciteit zou beïnvloeden voor consumenten. Dit is de bezorgdheid die leeft onder het publiek. Is WEB financieel stabiel?

Alfredo Koolman verklaarde: “WEB is een verantwoordelijk bedrijf dat werkt met een masterplan. De korte-, middellange- en langetermijnplannen waarover we praten, zijn zaken waaraan we sinds het begin van het jaar werken. Het is iets waarop we hebben geanticipeerd en waaraan we zijn begonnen te werken.”

Hij vervolgde met te zeggen dat ze niet overhaast te werk gaan maar volgens plannen werken. En WEB evalueert altijd de beschikbare opties. Gezien de urgentie van de huidige situatie, besloten ze te kiezen voor de optie “tijdelijke stroom” (die Aruba tijdens de warmste maanden van het jaar 20 MW elektriciteit zal leveren).

Deskundigen zeggen dat het gebruik van “temporary Power” (tijdelijke stroom) voor een beperkte periode moet zijn. WEB heeft een analyse uitgevoerd en besloten dat dit niet langer dan twee jaar kan duren en voor de benodigde capaciteit. Er werd gezegd dat ze 20 MW zouden aanschaffen, en dit zou geen ernstige gevolgen hebben voor operationele kosten.

Er zijn zorgen geuit dat het bedrijf mogelijk niet in staat is om aan zijn betalingen te voldoen, ondanks hun noodreserves.

Koolman zegt dat na het aanpassen van de tarieven in 2022, ze hebben hersteld en teruggekregen wat nodig was. Hij zegt dat ze als bedrijf een reservepot moeten hebben om plannen en projecten te kunnen uitvoeren. Gedurende het jaar bleven ze herstellen. “WEB is nu stabiel. Dit maakt deel uit van het bedrijf, en als we het investeringsplan moeten versnellen, zijn we in staat om dat te doen en de impact op te vangen. Er is geen aanbeveling om tarieven te verhogen, en het staat niet op tafel.”