Datum voor de homohuwelijk wet verandert weer

Op dinsdagochtend werd een uitnodiging verstuurd om de openbare vergadering over het wetsvoorstel om huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan, voort te zetten. De uitnodiging, ondertekend door griffier Herman Hek, stelt dat de vergadering aanstaande vrijdag 24 mei 2024 zal worden hervat.

Dit vertegenwoordigde een drastische koerswijziging, omdat de voorzitter van het parlement, Edgard Vrolijk, nog maar vorige week verzekerde dat er geen tijd zou zijn om de vergadering voort te zetten voor de vergaderingen in Nederland. Hij zei dat na de vergaderingen in Nederland de sessie rond de tweede week van juni kon worden voortgezet. De uitnodiging van vandaag voor een vergadering over slechts drie dagen kwam dus als een verrassing.

Het bleek dat de vergadering werd uitgeroepen zonder zelfs maar overleg met de parlementsfracties om te zien of zij beschikbaar waren. Hierdoor werd snel ontdekt dat Mike Eman, de leider van de AVP-fractie, deze week niet eens in Aruba is. Daarom zou er minstens één stem minder zijn.

Twee uur nadat de formele uitnodiging was verstuurd, werd een e-mail van de voorzitter van het parlement ontvangen waarin hij zich verontschuldigde en de datum opnieuw veranderde naar dinsdag 18 juni 2024 om 9:00 uur.

Minstens één parlementslid, Miguel Mansur van Accion 21, reageerde en zei dat nu het publiek kan zien hoe slecht het parlement van Aruba wordt beheerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Mansur aankondigde een motie van wantrouwen in te dienen tegen het management van de huidige voorzitter van het parlement, Edgard Vrolijk. Hij vindt dat Vrolijk niet geschikt is voor deze functie, en met deze laatste ontwikkeling toont het echt aan dat er inderdaad problemen zijn.

Het Reglement van Orde van het Parlement geeft aan dat de vergadering binnen 30 dagen na de eerste stemming moet worden bijeengeroepen. De vergadering was op 8 mei, dus deze moet vóór 8 juni worden bijeengeroepen!