Departement Volksgezondheid beperkt de verspreiding van mazelen op Aruba

Het Departement Volksgezondheid van Aruba heeft de ontwikkelingen met betrekking tot de overdracht van het mazelenvirus in Europa, Amerika en recentelijk in het Caribisch gebied nauwlettend gevolgd.

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten, aangezien dit virus gemakkelijk wordt overgedragen via de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest. De ziekte kan ernstige complicaties en zelfs de dood veroorzaken. Vóór de introductie van het mazelenvaccin wereldwijd in 1963 stierven elk jaar een groot aantal kinderen, met name onder de 5 jaar, aan deze ziekte. Sinds de introductie van het mazelenvaccin zijn wereldwijd de gevallen van mazelen afgenomen, en op Aruba hebben we deze ziekte sinds de jaren 1980 niet meer gezien sinds de introductie ervan in 1979. Dit is te danken aan het hoge vaccinatiepercentage (95%) onder onze kinderen van 0 tot 10 jaar.

Echter, recentelijk heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opnieuw alarm geslagen vanwege de toename van mazelengevallen in verschillende landen in Europa (40 landen) en Amerika (18 staten) onder zowel kinderen als volwassenen. Onlangs zijn er twee gevallen van mazelen bevestigd in het Caribisch gebied. Gezondheidsorganisaties geloven dat de mazelen uitbraak plaatsvindt door een afname in vaccinatiegraad, met name na de COVID-pandemie. Hoe meer mensen besluiten om hun kinderen niet tegen mazelen te laten vaccineren, hoe lager de immuniteit van het land wordt, wat het risico vergroot dat het virus zich verspreidt naar zowel ongevaccineerde personen als degenen die kwetsbaarder zijn.

Het Departement Volksgezondheid heeft deze ontwikkeling nauwlettend gevolgd en is begonnen met het bespreken met verschillende partners om een plan te ontwikkelen om de mogelijkheid van het importeren van een mazelengeval naar Aruba te verminderen. Net als bij het COVID-virus zal het voor ons onmogelijk zijn om te voorkomen dat het virus ons eiland binnenkomt, maar het is belangrijk voor ons om goed voorbereid te zijn om de overdracht te beheren wanneer het binnenkomt en ook bescherming te bieden aan de groep burgers die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden als ze in contact komen met het virus.

In de komende dagen zal het Departement Volksgezondheid de gemeenschap verder informeren over de ontwikkelingen rond dit virus en de stappen die Aruba neemt om zich hierop voor te bereiden.