Onderzoek toont aan: 78% van Aruba heeft overgewicht

Recentelijk heeft het Departement van Volksgezondheid (DVG) de resultaten van de “STEPS2023” enquête gepresenteerd. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder toezicht van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). In totaal werden 5.120 huishoudens geselecteerd, waarvan 53% deelnam. DVG heeft het rapport en de data-analyse afgerond samen met PAHO en CBS Aruba.

Enkele gegevens die een significante impact hadden zijn:

78% van onze bevolking heeft overgewicht, waarvan bijna de helft, 46%, lijdt aan obesitas.
24% van onze bevolking heeft hoge bloeddruk, waarvan 9% jonge volwassenen tussen 18-29 jaar zijn.
38% van de bevolking loopt het risico een chronische ziekte te ontwikkelen.

Deze cijfers vertegenwoordigen een aanzienlijke uitdaging voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking van Aruba. Echter, met gezamenlijke inspanningen en collectieve actie is dit een uitdaging die overwonnen kan worden.

De enquête onthulde ook dat de bevolking van Aruba overmatig alcohol consumeert en hoewel de bevolking niet veel rookt, neemt het gebruik van “vapes” onder jongeren toe. Tot slot consumeert de gemeenschap niet genoeg fruit en/of groenten volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Ministerie van Volksgezondheid, samen met DVG, implementeert uitgebreide strategieën die de fundamentele oorzaken van obesitas aanpakken en individuen in staat stellen om beslissingen te nemen voor een gezonder leven.