Advocaat Desiree Croes: Stichting heeft ook de schuld

Op woensdagochtend verscheen Alberto Groeneveldt voor de rechter, samen met zijn advocaat, Desiree Croes. In de rechtbank biede Alberto Groeneveldt zijn excuses aan, zeggende: “Ik kan niet uitleggen hoe dit is gebeurd.” De officier van justitie was echter meer dan duidelijk dat zijn hond zijn verantwoordelijkheid was en gaf ook aan dat het overduidelijk was dat de hond “Khaleesi” een lange periode zonder zorg en aandacht had doorgebracht.

Tijdens de zaak kon Groeneveldt niet verklaren hoe de hond in die toestand terecht was gekomen. Hij vermeldde ook dat hij hulp had gezocht bij de Luna Foundation, maar “er was geen plek.” Alberto Groeneveldt probeerde zichzelf te verdedigen door te zeggen dat hij de hond niet in die toestand had gezien, maar rechter de Kort vroeg hem: “De laatste keer dat je de hond zag, heb je zijn toestand echt niet gezien?”

De resultaten van de autopsie toonden aan dat de hond ernstige ondervoeding had, haar hoofd was twee keer zo groot als normaal en er waren grote wonden.

Toen de rechter Alberto Groeneveldt vroeg hoe hij zichzelf in de toekomst zag, antwoordde hij: “Na de haat en ‘backlash’ voel ik me onzeker. Ik zal helemaal opnieuw moeten beginnen, maar ik weet niet precies waar.”

Uiteindelijk werd een straf van 60 uur taakstraf gevraagd, waarvan 20 voorwaardelijk zijn. Als hij de 40 uur niet voltooit, riskeert hij 30 dagen gevangenisstraf. Daarnaast kreeg hij een boete van 750 florins. Er werd rekening gehouden met het feit dat hij een “first offender” is.

De rechter ging akkoord met de eis van de officier van justitie en legde onmiddellijk de straf op, zoals geëist door het Openbaar Ministerie. Alberto Groeneveldt heeft nu twee weken de tijd om in beroep te gaan als hij het niet eens is met zijn straf.

Advocaat Desiree Croes legde uit dat in zulke gevallen een persoon maximaal zes maanden gevangenisstraf kan krijgen. Echter, zowel de rechter als de officier van justitie hielden rekening met de omstandigheden, wat resulteerde in een straf van 60 uur taakstraf. Daarnaast kreeg hij een boete van 750 florin. Als Groeneveldt niet aan de eisen voldoet, moet hij een maand gevangenisstraf uitzitten. De advocaat vermeldde ook dat de hond slechts vijf dagen was vastgebonden.

Zoe Konijn van de Luna Foundation verklaarde dat ze de straf die de rechter heeft opgelegd accepteren. De termijn maakt niet uit, het belangrijkste is dat er een straf is gegeven. Als hij was vrijgesproken, zou het een ander verhaal zijn geweest.

Konijn zei dat wat ze niet accepteert, de poging is om haar stichting aan te vallen. Het is niet de taak van de stichting om elke mishandelde hond te redden. Alleen omdat de eigenaar niet voor zijn hond kon zorgen, betekent dat niet dat het de schuld van de stichting is. De stichting werkt op basis van vrijwilligers, met veel liefde en tijd geïnvesteerd in wat ze doen. Luna Foundation accepteert niet dat de schuld op hen wordt afgeschoven, dat is onaanvaardbaar!

Jacqueline Boderie is tevreden met de straf. Ze ging zonder verwachtingen de rechtszaal binnen. Ze verklaarde dat Groeneveldt niet het gevoel had dat hij iets fout had gedaan, dus ze is blij dat hij vandaag ongelijk is bewezen. Ze vervolgde door te zeggen dat het verwerpelijk was dat de advocaat op welke manier dan ook Luna Foundation beschuldigde.