Directie Luchtvaart Aruba pakt de acties van Avianca aan

Al enige tijd is er een ongebruikelijke situatie opgemerkt bij de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij, Avianca. Aan boord wordt voordat Aruba wordt bereikt het hele vliegtuig besproeid met antibacteriële chemicaliën. De stewardess informeert de passagiers via haar mededeling dat deze besproeiing een vereiste is van de Arubaanse autoriteiten. Omdat de naam van de Arubaanse autoriteit wordt gebruikt, is besloten om te verifiëren of dit inderdaad het geval is. De situatie is vreemd, vooral omdat luchtvaartmaatschappijen zoals Wingo, die dezelfde route vliegen, deze procedure niet toepassen. Evenzo doen Copa Airlines noch American Airlines dat.

Edwin Kelly, directeur van de Directie Luchtvaart Aruba (DLV), werd benaderd om meer duidelijkheid te verschaffen over de procedure van Avianca. Kelly begon door te zeggen dat hij zelf onlangs aan boord was van een Avianca-vlucht en persoonlijk de procedure niet prettig vond, omdat het vervelend kan zijn voor passagiers.

Alhoewel deze procedure niet direct onder DVL valt, omdat het gezondheidskwesties betreft, is Kelly’s afdeling wel verantwoordelijk voor het faciliteren van communicatie tussen het overheidsdepartement en de luchtvaartmaatschappijen.

Kelly nam contact op met het Arubaanse Departement van Volksgezondheid om te verifiëren of dit inderdaad vereist is. Na grondig onderzoek bleek dat dit niet iets is wat zij eisen.

De directeur gelooft dat dit waarschijnlijk een bedrijfsprocedure is. Avianca kan dus niet beweren dat het een vereiste is van de Arubaanse autoriteiten, maar eerder iets wat zij zelf toepassen.

Hoewel het Departement van Volksgezondheid het aanbeveelt, is het geen vereiste.