Internationaal rapport toont aan: gezamenlijke inspanningen nodig om klimaateffecten te beschermen

default

Op dinsdag 21 mei 2024 lanceerde het International Panel on Deltas, Coasts, and Islands (IPDC) het rapport over de staat van klimaatadaptatie in delta’s, kustgebieden en eilanden, met bijdragen van alle Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied. Dit markeert een belangrijke stap in samenwerking om gezamenlijk de uitdagingen van klimaatverandering en duurzame ontwikkeling aan te pakken.

Het rapport, een compilatie van actieve bijdragen van Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en St. Eustatius, biedt een diepgaande analyse van de klimaatuitdagingen waarmee de eilanden worden geconfronteerd, samen met strategieën en plannen met betrekking tot klimaatadaptatie.

IPDC is een unieke samenwerking tussen overheden, financiële instellingen, wetenschappelijke experts en professionals wereldwijd. Haar missie is om water rondom ons te prioriteren in inspanningen voor klimaatadaptatie en de uitvoering van delta-, kust- en eilandadaptaties. Om dit doel te bereiken, richt IPDC zich op het overwinnen van implementatiebarrières en het versterken van governance, kennisontwikkeling, capaciteit en toegang tot financiering.

“De complexiteit van de uitdaging van klimaatverandering kan overweldigend zijn. IPDC fungeert als een verenigend platform om collectieve oplossingen te bereiken die bijdragen aan een duurzame toekomst.” – Timo Kelder, IPDC-coördinator in de Caribische regio. Volgens Dr. Ryan R. Peterson, voorzitter van NCRC Aruba, biedt het IPDC-programma een essentiële weg om inspanningen te schetsen en te combineren, collectieve ambities voor klimaatbestendigheid, en tegelijkertijd de schaarse financiële en kennisbronnen onder de eilanden te verenigen.

“De lancering van dit project is een belangrijke stap voor landen binnen het Nederlandse Koninkrijk om samen te werken aan een klimaatbestendige toekomst en een die de natuur verantwoord behandelt,” zei minister van Transport, Integriteit, Natuur en Ouderenbeleid, Ursell Arends.

“Door kennis en collectieve ervaringen te delen, kunnen we strategische oplossingen ontwikkelen en implementeren en ook onze gemeenschap en ecologische biodiversiteit beschermen en versterken tegen de nadelige effecten van klimaatverandering,” stelt Dr. Ryan R. Peterson.

Het rapport benadrukt de unieke uitdaging waar elk land voor staat en identificeert specifieke strategieën en plannen om zich aan te passen aan de veranderende omgeving. Van het verbeteren van watervoorziening en het promoten van duurzame energie tot het versterken van kustverdediging en het behouden van biodiversiteit, het rapport biedt een alomvattend perspectief op inspanningen om bij te dragen aan een veerkrachtige samenleving.

Het IPDC-rapport benadrukt het belang van internationale samenwerking en de rol van lokale gemeenschappen bij het aanpakken van de impact van klimaatverandering door samenwerking op alle niveaus. Van lokale overheden tot internationale organisaties implementeren we effectieve maatregelen om onze eilanden veerkrachtiger te maken en de toekomst van onze gemeenschappen veilig te stellen.

Het rapport is beschikbaar voor het publiek via de website van de Nationale Klimaatbestendigheidsraad van Aruba (www.ncrc-aruba.org). Om de voortgang van de versnelling van implementatie en aanpassing te volgen, publiceert IPDC elke twee jaar een voortgangsrapport.