Minister Ursell Arends: Onafhankelijk Rapport van PKF Zal de Situatie bij SABA Verduidelijken

Het onderzoek naar de financiële situatie bij SABA is de laatste fase ingegaan, zo kondigt Minister Arends aan. Al vele jaren bestaat er een verschil van mening tussen de regering van Aruba en het bestuur van SABA, een stichting die zorg verleent aan onze ouderen.

De regering had geen duidelijk zicht op de financiële situatie van de stichting en hoe publieke middelen werden beheerd. Er waren ook verschillende meningen over de verantwoordelijkheden van de stichting.

Deze discussie heeft door verschillende kabinetten aangehouden zonder een oplossing te bereiken, wat veel onzekerheid veroorzaakte voor zowel de werknemers als de cliënten van SABA. Dit kon niet zo door gaan, en Minister Arends besloot externe partijen in te schakelen om een grondig en uitgebreid onderzoek uit te voeren om de verschillen tussen de partijen op te lossen.

Als reactie hierop had SABA haar Raad van Toezicht versterkt om te helpen de situatie op te lossen. In samenwerking met de regering, de Raad en de vakbond SEPPA werd een overeenkomst bereikt die de regering in staat stelde om voor het einde van 2023 fondsen beschikbaar te stellen, zodat SABA achterstallige betalingen aan werknemers kon voldoen.

Gezamenlijk slaagden zij er ook in om, voor het eerst in meer dan tien jaar, de visies van de regering en SABA op de verantwoordelijkheden van de stichting in de ouderenzorgsector op één lijn te brengen. SABA stelde een nieuwe directeur aan die de visie voor de verantwoordelijkheden van de stichting begrijpt en de taak heeft deze visie vorm te geven en uit te voeren.

“Nu hebben we een basis waarop we samen met SABA de diensten voor onze ouderen kunnen blijven ontwikkelen,” verklaarde Minister Arends. De minister legde uit dat de partijen tot een overeenstemming zijn gekomen, maar dat het onafhankelijke rapport van PKF nog nodig is. Dit rapport zal de regering en SABA helpen te begrijpen waar de situatie in het verleden mis is gegaan.

“Dit rapport zal ook dienen als een leidraad voor ons allemaal, zodat we in de toekomst in harmonie kunnen blijven samenwerken en herhaling van de fouten uit het verleden kunnen voorkomen,” zei Minister Arends. De minister informeerde dat het rapport bijna compleet is en dat alle partijen goed samenwerken. “Ik hoop dat het rapport klaar zal zijn tussen augustus en september. Ik wil ervoor zorgen dat het een solide rapport is, omdat we een einde moeten maken aan de discussies en ervoor moeten zorgen dat de problemen uit het verleden niet weer gebeuren.”