Vier Historische Huizen in Savaneta Worden Opgeknapt

De “Savaneta First Capital Foundation” doet goed werk met het opknappen van historische huizen in de eerste stad van Aruba.

Vanmorgen deed de stichting een belangrijke aankondiging over de opknapbeurt van historische huizen in het district. Een gesprek vond plaats met de voorzitter van de stichting, Norman Thijsen.

De voorzitter benadrukte het belang van het behoud van culturele waarden, gecombineerd met een toeristische touch, om bezoekers alles te geven wat Savaneta te bieden heeft. Naast het strand zijn er restaurants aan zee en zichtbare historische huizen. Het doel is om deze huizen een “nieuwe touch” te geven om ze op te knappen en te renoveren. Thijsen benadrukte dat de stichting geen huizen restaureert, aangezien het Monumentenfonds de instantie is die historische huizen of gebouwen authentiek restaureert.

De Savaneta First Capital Foundation knapt de huizen op en richt zich vandaag op het eerste huis dat de stichting vorig jaar heeft opgeknapt. Het is een populair huis geworden, zeer geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen die het historische huis bezoeken om foto’s te maken.

Dit type project sluit aan bij de visie van de stichting, en zij hebben de volgende vier huizen aangekondigd die een “nieuwe touch” zullen krijgen en zeer mooi zullen worden, net als het eerste huis dat in 2023 is gerenoveerd.

Vaak ligt de focus op zichtbare huizen en zijn de huizen in het achtergebied van Savaneta nog niet aangepakt. Momenteel ligt de focus op zichtbare huizen, maar Thijsen verzekerde dat de stichting ook andere huizen in het district een kans zal geven.

De voorzitter legde uit dat de stichting zich tijdens de eerste twee tot drie jaar zal concentreren op de historische huizen langs de hoofdweg en de “strip” (gebied) bij Zeerovers, een zeer bekende strip.

De stichting benadert de eigenaren van de historische huizen. Sommigen accepteren het voorstel, terwijl anderen de opknapbeurt liever zelf uitvoeren. Thijsen legde uit: “Als er eigenaren zijn die niet de financiële middelen hebben, kan de stichting in dergelijke gevallen helpen.”

Voor de geselecteerde huizen maakt de stichting de selectie, maar kan ze niet veel huizen tegelijk aanpakken vanwege de hoge kosten. De voorzitter benadrukte: “Gelukkig hebben we sponsors die helpen. Zonder de sponsors zou het niet mogelijk zijn, maar we krijgen ook hulp van vrijwilligers.”

Er wordt een vrijwilligersteam gecreëerd om het werk onder de vier huizen te verdelen. Het opknapwerk begint in juni en zal in september 2024 voltooid zijn.

Financiering voor dit project wordt verkregen door fondsenwerving, waaronder een BBQ-evenement. De voorzitter verklaarde: “We zijn begonnen met het principe dat we voor onszelf staan en de benodigde fondsen zoeken. Het is gemakkelijk om bij de overheid aan te kloppen voor hulp bij alles, maar dat is niet het punt. Er zijn veel projecten die de stichting met de overheid wil uitvoeren. Bepaalde projecten vallen onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Bijvoorbeeld, we kunnen niet zomaar een strand opknappen.”

Hij voegde eraan toe dat er andere projecten zijn die de stichting onafhankelijk kan uitvoeren. De bewoners van Savaneta die verantwoordelijk zijn voor de stichting toonden: “We moeten op eigen kracht laten zien dat we vooruit kunnen komen voor ons district, onze gemeenschap, onze buurt. Door iedereen die betrokken is te gebruiken, komt een buurt samen en schildert een huis. Tegelijkertijd komen families helpen, zoals vorig jaar gebeurde. Op deze manier komt de buurt tot leven.”

Thijsen sprak zijn dank uit aan iedereen die helpt, vooral aan de sponsors die sinds vorig jaar trouw meewerken.

Er vond ook een gesprek plaats met Jeffrey Kock, een “Paint Specialist” bij Kooyman. De vertegenwoordiger van het bedrijf en de “Global Paints-lijn” ondersteunt het project door aandacht te besteden aan de historische huizen. Sinds Thijsen contact opnam met het bedrijf om het plan van de stichting uit te leggen, ondersteunde Kooyman de stichting direct. Kock legde uit: “Om een huis te schilderen, zijn materialen nodig om de voorbereiding te starten. Kooyman en Global Paints dragen bij aan de opknapbeurt van de historische huizen.”

Kock voegde eraan toe: “Kooyman richt zich altijd op opknapprojecten en we zijn hier weer bij betrokken.”

Ook aanwezig bij de gelegenheid was Kimberly Boekhoudt, “Corporate Support Officer” bij SETAR N.V.

Boekhoudt gaf aan dat dit de tweede keer is dat SETAR bijdraagt aan de Savaneta First Capital Foundation. Vorig jaar hebben ze bijgedragen aan de eerste fase van dit project en zijn ze blij opnieuw met de stichting te kunnen samenwerken.

De vertegenwoordiger van het nationale telecommunicatiebedrijf benadrukte dat dit een belangrijk project is om historische huizen en cultureel erfgoed te renoveren. Voor het nationale bedrijf is het altijd belangrijk om “te behouden wat van ons is, door middel van cultuur, muziek, en in dit geval door het behouden van onze historische huizen.”

Gezien de impact die het project heeft, zowel in de buurt zelf als voor bezoekers aan Aruba, kunnen toeristen die langskomen de schoonheid van de historische huizen waarderen. Boekhoudt benadrukte: “Je ziet de gemeenschap samenkomen om dit project mogelijk te maken.”