Arubaan of Europeaan: Schiphol Group beslist over nieuwe directeur voor AUA luchthaven

Veel mensen hebben gesolliciteerd, hoewel er geen openstaande vacatures waren voor de baan. Een buitenlands bedrijf met een kantoor in Miami heeft de kandidaten geïnterviewd, ofwel benaderd door de Schiphol Group of ze hebben zelf gesolliciteerd. Uiteindelijk zijn er vier kandidaten: één uit Aruba en drie Europeanen. Als alles goed gaat, zal de Royal Schiphol Group deze vrijdag samenkomen met de Raad van Toezicht van de Aruba Airport Authority om te beslissen wie de directeurspositie krijgt. Alhoewel, de vergadering lijkt te zijn uitgesteld naar volgende week.

Joost Meijs, die in 2019 de positie van directeur bij Internationale luchthaven Koningin Beatrix innam, kondigde zijn pensioen aan in februari van dit jaar. Zijn afscheidsfeest staat gepland voor juni. Daarom is een beslissing over zijn opvolging nu van belang. Dit komt doordat het contract tussen de Royal Schiphol Group en de regering van Aruba om ons vliegveld te beheren binnen enkele maanden afloopt. Dit is dus een geschikt moment om de positie van de directeur en een mogelijke verlenging van het contract aan te pakken.

Hebben we de Royal Schiphol Group nodig?

De meningen zijn verdeeld. Sommigen geloven dat we ze niet meer nodig hebben omdat het bedrijf financieel stabiel is, onze relaties met luchtvaartmaatschappijen goed zijn en de vraag naar Aruba hoog blijft. Er is ook de vraag of we een Nederlands bedrijf moeten blijven betalen wanneer we onze eigen professionals hebben die bereid en in staat zijn om de klus te klaren. Anderen maken zich echter zorgen dat als de overheid het overneemt, de politiek zich met de bedrijfsvoering zal bemoeien.

Momenteel wordt de expertise van de Royal Schiphol Group op verschillende gebieden ingezet, zoals bij de lopende bouwwerkzaamheden. Financiering is ook gemakkelijker geweest en enigszins afhankelijk van het voortduren beheer van het bedrijf. Het verwijderen van hen zou de leninggevers nerveus kunnen maken.

Moet de deal veranderen?

Er liggen verschillende opties op tafel. Hoewel minister Dangui Oduber reserves heeft over het voortzetten van het contract zoals het is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat hij de relatie met de Royal Schiphol Group volledig wil beëindigen. Hij denkt dat de overeenkomst zou kunnen worden aangepast zodat Aruba een prominentere rol speelt in het beheer van het bedrijf, terwijl de Royal Schiphol Group nog steeds zou kunnen worden gebruikt voor specifieke aangelegenheden. Of de Royal Schiphol Group dit zal accepteren, is onbekend, vooral omdat de eigenaar van de Royal Schiphol Group, de Nederlandse regering, ook momenteel betrokken is bij onderhandelingen met Aruba over andere kwesties.

Minister Dangui Oduber heeft nooit verborgen dat hij ontevreden is over hoe Joost Meijs de luchthaven heeft beheerd. De afgelopen twee jaar heeft hij uitgesproken dat hij Meijs niet meer wil.

Serieuze onderhandelingen

De onderhandelingen verlopen niet soepel. De Royal Schiphol Group stelt verschillende eisen waar de regering van Aruba niet mee akkoord wil gaan. Zo hebben ze na hun 20-jarige samenwerking nog steeds niet voldaan aan de verplichting om een lokale directeur aan te stellen. Telkens brengen ze een buitenlander binnen om het bedrijf voor ons te beheren, terwijl het contract stelt dat ze iemand voor de functie moeten opleiden.

In het verleden stuurden ze leidinggevenden naar Schiphol in Nederland voor training, maar uiteindelijk werd er niemand benoemd tot directeur. De Royal Schiphol Group wil ook hun vergoeding verdubbelen van 2,5 miljoen naar 5 miljoen euro per jaar, waarbij ze beweren dat dit het tarief is dat ze hanteren op andere luchthavens die ze beheren. Ze willen ook een zetel in de Raad van Toezicht van het bedrijf, een verzoek dat de regering van Aruba consequent heeft afgewezen.

Geschiedenis van conflicten

In het verleden was er Peter Steinmetz, die conflicten had met minister Otmar Oduber, wat leidde tot het ultimatum dat ofwel Steinmetz of de gehele Schiphol Group moest vertrekken. Deze onderhandelingen over contractverlenging waren moeilijk, en zelfs met veranderingen in de regering zijn de problemen blijven bestaan. Het probleem ligt niet per se bij de Royal Schiphol Group, maar bij de houding van de directeuren. Minister Dangui Oduber heeft de afgelopen twee jaar duidelijk gemaakt dat de Royal Schiphol Group kan blijven, maar dat Joost Meijs moet vertrekken. Het is onzeker of Meijs zelf ervoor heeft gekozen om te vertrekken of heeft ingezien dat hij niet kon blijven terwijl Dangui Oduber minister is.

Tekortkomingen van Joost Meijs

Minister Dangui Oduber uitte zijn frustratie en teleurstelling over het twijfelachtige management van Joost Meijs twee jaar geleden. Meijs heeft 75 werknemers ontslagen, hen in totaal 13 miljoen florin betaald om te vertrekken, en vult nu de vacatures weer in zonder de juiste protocollen te volgen. Bovendien heeft hij de regering verkeerd advies gegeven. Hij beweerde namelijk dat de luchthaven haar passagiersaantallen pas in 2025 zou herstellen, terwijl deze in 2022 al bijna overeenkwamen met die van 2019.

Kosten van de Royal Schiphol Group

De relatie tussen de Royal Schiphol Group en de regering van Aruba brengt kosten met zich mee. Vorig jaar hebben ze ongeveer 6,7 miljoen florin betaald, inclusief advieskosten, het salaris van de directeur en alle andere voordelen. De Royal Schiphol Group brengt ongeveer de helft van het totale dividend in rekening.

Luchthavenactiviteiten

Vorig jaar had de Internationale luchthaven Koningin Beatrix 238 werknemers en verwerkte in totaal 2.888.695 passagiers, aanzienlijk meer dan de 2.570.108 passagiers in 2022. In totaal bedienden ze 26 verschillende luchtvaartmaatschappijen die ons met 32 steden en 30 non-stopvluchten verbonden. De samenwerking tussen de Aruba Airport Authority N.V. en de Royal Schiphol Group begon in april 2004, onder leiding van de voormalige minister van Toerisme, Eddie Briesen. Het was de bedoeling dat het een kortetermijnregeling zou zijn, maar opeenvolgende AVP- en MEP-regeringen hebben het contract met het Nederlandse bedrijf steeds opnieuw verlengd.

Potentiële kandidaat voor het beheer van de luchthaven van Aruba

Wanneer de minister vermeldt dat hij begint te overleggen met de Schiphol Group om een lokale persoon als bedrijfsleider aan te stellen, suggereert dit dat er waarschijnlijk al een kandidaat in gedachten is. De afgelopen 25 jaar, zelfs voorafgaand aan de deal met de Schiphol Group, heeft Jurgen Benschop verschillende interim-directeursfuncties bekleed en werd later Chief Operations Officer. Hij kreeg nooit de kans om de directeursfunctie permanent op zich te nemen, hoewel hij de positie tijdelijk op verschillende momenten heeft ingenomen.

Jurgen Benschop werkt sinds augustus 1998 voor de Aruba Airport Authority, met 25 jaar dienstverband. Momenteel is hij Chief Operating Officer. Hij studeerde aan de Bushiri Hotel Management School, heeft een diploma in Airport Strategic Management en Aviation Business, en heeft een master in Aeronautical Science/Airport Management.

Regionale ambities van Schiphol Group

Een van de lopende discussies tussen de regering van Aruba en de Schiphol Group is hun interesse in het overnemen van de luchthavens op Bonaire en Curaçao. Het contract met de regering van Aruba bepaalt dat ze geen luchthaven in onze regio mogen beheren die zou kunnen concurreren met ons eiland. Ze hebben al de luchthaven van Sint Maarten overgenomen om de wederopbouw te beheren en een professionele organisatie met een goede bedrijfsstructuur te ontwikkelen. Ondanks dat ze een zustereiland zijn, zijn ze nog steeds een concurrent, en Aruba kan niet toekijken terwijl de Schiphol Group passagiers van Aruba naar andere eilanden leidt.

Luchthaventoezicht

De regering heeft meestal vijf leden in de Raad van Toezicht van de Aruba Airport Authority om toezicht te houden op de directeur en het algemene management van het bedrijf. Momenteel zijn er vier leden in de Raad van Toezicht, bestaande uit Gerald Tsu (president), Hubert Dirks (Compra NV), Sven Faarup (advocaat) en Alfredo Nicolaas (SETAR).

Over de Royal Schiphol Group

De Royal Schiphol Group werd opgericht in Nederland in 1916, met zijn hoofdkantoor op Amsterdam Airport Schiphol. In oktober 2008 stemden de directeuren van Aéroports de Paris en de Schiphol Group ermee in om elk een belang van 8% in elkaars bedrijven te nemen, waardoor ’s werelds grootste luchthavenbeheergroep ontstond.

Schiphol Group bezit 100% van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport. Ze bezitten ook 51% van Eindhoven Airport en 19% van Brisbane Airport. Afgezien van Internationale luchthaven Koningin Beatrix, exploiteert Schiphol Group Terminal 4 van JFK Airport in New York, Incheon International Airport in Zuid-Korea, Brisbane Airport in Australië en Hong Kong International Airport in China.

Joost Meijs kwam van de Schiphol Group, waar hij Eindhoven Airport beheerde. In tegenstelling tot eerdere directeuren slaagde hij er niet in zich te integreren in de lokale markt en cultuur van Aruba.

Aruba Airport Authority N.V., die nauw samenwerkt met de Schiphol Group, beheert een modern en efficiënt vliegveld, bestaande uit drie verschillende gebouwen die samen de terminal vormen. Onze luchthaven heeft 66 incheckbalies, kantoren van luchtvaartmaatschappijen en een winkelcentrum voor passagiers die naar de Verenigde Staten en andere bestemmingen reizen. We zijn een van de weinige landen ter wereld met de aanwezigheid van de U.S. C.B.P-faciliteit, inclusief U.S. Immigration and Customs, op ons eiland, om passagiers en vluchten vooraf te controleren voordat ze in de Verenigde Staten aankomen.