Mazelen verspreidt zich en komt dichterbij huis

De “Pan American Health Organization”/”World Health Organization” (PAHO/WHO) heeft op 8 februari en 20 oktober 2023 waarschuwingen uitgegeven over de toename van mazelengevallen. Dit gebeurde na jaren van wereldwijd afname van de vaccinatiegraad tegen mazelen.

De COVID-19-pandemie heeft ertoe geleid dat veel kinderen wereldwijd zijn belemmerd in het ontvangen van hun reguliere vaccinaties tegen verschillende kinderziekten, waaronder de MMR1- en MMR2-vaccins die beschermen tegen mazelen, bof en rubella. Daarom zijn mazelengevallen wereldwijd met 18% gestegen in 2022 ten opzichte van 2021, zijn deze gevallen in 2023 met 64% gestegen ten opzichte van 2022, en in 2024 blijven de mazelengevallen wereldwijd stijgen en komen ze langzamerhand ook dichter bij Aruba.

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Dit virus verspreidt zich zeer gemakkelijk door de lucht wanneer een besmet persoon hoest of niest. Het virus komt het lichaam binnen via inademing, inslikken of contact met de ogen, mond of neus en tast het ademhalingssysteem aan. Vervolgens verspreidt het zich door het hele lichaam, wat koorts, hoest, loopneus en een huiduitslag over het hele lichaam veroorzaakt. De ziekte kan mensen van alle leeftijden treffen en ernstige complicaties en zelfs de dood veroorzaken.

Gezien het feit dat Aruba veel toeristen ontvangt van verschillende landen, kan niet worden uitgesloten dat Aruba op elk moment geïmporteerde gevallen van mazelen zou kunnen ervaren. Het Amerikaanse continent, waar Aruba veel toeristen ontvangt, meldt 206 gevallen, Europa heeft 695 bevestigde gevallen in maart 2024, en het Caribisch gebied heeft onlangs 2 bevestigde gevallen gemeld.

De Afdeling Volksgezondheid houdt deze mondiale ontwikkeling nauwlettend in de gaten en blijft vergaderen met verschillende partners om een plan uit te werken om de overdracht van mazelen te verminderen of te beperken. In de komende dagen zal de DPH de gemeenschap verder informeren over ontwikkelingen met betrekking tot dit virus en de stappen die Aruba neemt om zich hierop voor te bereiden.