Rechtbank heeft besloten: 24ora.com heeft niet gelogen en Endy Croes heeft zijn zaak verloren

Gisterenmorgen velde de rechtbank een vonnis in de zaak die Endy Croes (minister in het Wever-Croes II-kabinet) had aangespannen tegen Tera News (Headlines Group) van het grootste nieuwsplatform van Aruba, 24ora.com. De rechtbank wees het verzoek om rectificatie af.

Croes begon de zaak omdat hij, toen er een publicatie op 24ora.com verscheen waarin werd vermeld dat hij een verdachte was en dat hij zijn familie bevoordeelde, vond dat zijn naam was beledigd of aangetast.

Bij het nemen van een beslissing moest de rechter de vraag beantwoorden of de uitlatingen op 24ora.com jegens Croes “onrechtmatig” waren. In deze kwestie verklaarde de rechter dat er twee rechten botsen: het recht op vrijheid van meningsuiting van de Headlines Group en haar werknemers, en het recht van Croes “op bescherming van zijn reputatie.” Geen van beide weegt zwaarder dan de ander, volgens de rechter. De omstandigheden rond de zaak spelen echter een belangrijke rol.

Een van de vragen is of de gemaakte uitlatingen bijdragen aan een debat van algemeen belang. Als dat het geval is, is er meer ruimte om waarde te hechten aan de vrijheid van meningsuiting. Er moeten zware motieven zijn om deze vrijheid te beperken, omdat een kritisch en openbaar debat noodzakelijk is voor een democratische gemeenschap.

In dit geval komt de uiting van de pers, die fungeert als waakhond van een gemeenschap. De manier waarop de pers informatie presenteert, gezien de aard van de gemeenschap, staat toe dat er overdrijving en soms zelfs een provocatieve vorm is. Als er beschuldigingen worden geuit, moet de informatie wel betrouwbaar zijn.

Hoewel de discussie een technisch punt betreft waarbij het eerste vonnis niet naar het Hof of de Hoge Raad ging, zegt de rechter dat dit niet betekent dat de publicatie op 24ora.com “onrechtmatig” is. De rechter verklaarde dat hoewel 24ora.com “Hoge Raad” schreef in plaats van “herzieningsprocedure,” dit het artikel niet “onrechtmatig” maakt. De rechter merkte op dat hoewel de juridische terminologie van de publicatie niet correct was, niet kan worden gezegd dat deze onjuist of onrechtvaardig was.

Er is dus geen reden voor een rectificatie, en Endy Croes moet alle kosten van de procedure betalen.