Samen met de buurtpolitie is DMH kinderdagverblijven gaan inspecteren

Sinds het Departement voor Kinderen en Jeugd (DMH) officieel werd opgericht in oktober 2022, is het werk met betrekking tot de handhaving van de wetgeving voor kinderdagverblijven gaande. Een van de hoofdtaken van DMH is het handhaven en superviseren van de Wet op Kinderdagverblijven en zorgen voor goede kwaliteit kinderopvang in alle kinderdagverblijven op Aruba. Alle kinderdagverblijven moeten officieel geregistreerd zijn bij DMH, en iedereen kan ook controleren of hun kinderdagverblijf geregistreerd is via www.dmh.aw door naar het tabblad nationale registratie te gaan. Vandaag is DMH officieel op pad gegaan met de buurtpolitie voor de supervisie en inspectie van kinderdagverblijven.

Waarom supervisie in kinderdagverblijven?

DMH voert supervisie en inspectie uit in kinderdagverblijven om volledige ontwikkeling, veiligheid en bescherming voor onze kinderen te waarborgen. Daarom is passende en professionele supervisie van kinderdagverblijven uitermate essentieel. Zowel de eigenaar van het kinderdagverblijf als de overheid werken samen om goede kwaliteit zorg in deze centra te bereiken.

De eigenaar van het kinderdagverblijf is verantwoordelijk voor het voldoen aan de kwaliteitseisen voor kinderopvang, zoals vastgelegd in artikelen 9 en 10 van de Nationale Verordening (AB. 2017 No. 38), die aangeven dat kinderopvang op een verantwoorde en professionele manier moet worden verleend. Toezicht gebeurt onaangekondigd en moet minimaal één keer per jaar plaatsvinden, zoals de wet voorschrijft. Er is echter flexibiliteit voor extra toezicht wanneer nodig, vooral om de veiligheid en kwaliteitszorg voor onze kinderen te waarborgen.

Wat houdt de supervisie in?

DMH voert supervisie uit die bestaat uit observeren, monitoren, testen, verzamelen en evalueren van de verleende diensten en hoe de kinderen in het kinderdagverblijf worden behandeld. De supervisie zal stimulerend zijn en instructies geven over waar het kinderdagverblijf aan moet werken om aan de regelgeving te voldoen. De focus ligt op of het kinderdagverblijf:

  • Zorg en begeleiding biedt aan de kinderen op een verantwoorde en adequate manier;
  • Bijdraagt aan de optimale en gezonde ontwikkeling van de kinderen;
  • Zorgt voor een ‘veilige’ omgeving voor alle kinderen;
  • Voldoet aan de eisen van het regelgevingshandboek.

Identificatiesticker voor naleving

Het uiteindelijke doel van DMH in de nabije toekomst is dat wanneer een kinderdagverblijf aan de regelgeving voldoet om te opereren, het centrum een zichtbare sticker ontvangt voor alle ouders. Een relevante versie van de toezichtrapporten zal ook beschikbaar zijn, zodat ouders zichzelf goed kunnen informeren over de resultaten van de toezicht- en inspecties die zijn uitgevoerd bij de kinderdagverblijven van hun keuze.