Aruba is aanwezig op een conferentie over innovatie in de publieke gezondheid in Amsterdam

In het hart van Amsterdam, onder de schaduw van het majestueuze Rijksmuseum, vindt de internationale HLTH-conferentie plaats tot en met 20 juni, een evenement waar leiders en besluitvormers op het gebied van gezondheid samenkomen om de toekomst van de gezondheidszorg te bespreken. Onder de deelnemers zijn Jacco Vroegop, directeur van het Horacio Oduber Hospital (HOH), en financieel manager van de instelling, Kenneth Bikker.

Kunstmatige intelligentie en duurzaamheid centraal in het debat

Jacco Vroegop benadrukt het belang van kunstmatige intelligentie bij de modernisering van de gezondheidszorg. “We bevinden ons op een kritiek punt waar technologie veel meer kan dan voorheen, soms zelfs beter dan mensen”, zo stelt hij. In een context waarin een tekort aan personeel een voortdurende uitdaging is, met name op Aruba, wordt de implementatie van op kunstmatige intelligentie gebaseerde oplossingen gezien als een noodzakelijkheid.

Daarnaast onderstreept Vroegop het belang van duurzaamheid in de sector. “Iedereen is bezig met duurzaamheid, en voor ons is het een cruciaal thema met de veranderende wereld”, legt hij uit. De deelname aan HLTH stelt hen niet alleen in staat om nieuwe technologische innovaties te leren kennen, maar versterkt ook het netwerk en de verbindingen die Aruba ten goede kunnen komen, inclusief een uitnodiging van de Noorse regering om mogelijke investeringen op het eiland te bespreken.

Financiële strategie en milieubeheer

Kenneth Bikker, verantwoordelijk voor het financiële beheer van het ziekenhuis, deelde zijn enthousiasme over de innovaties gepresenteerd op HLTH. “Ik heb alle innovaties gezien en het is duidelijk dat we moeten investeren in gezondheid”, merkt hij op. Bikker benadrukt het belang van slimme investeringen die daadwerkelijk ten goede komen aan patiënten en de operationele efficiëntie verbeteren.

Een van de besproken onderwerpen was het milieubeheer en maatschappelijk verantwoord ondernemen (ESG: Environmental Social Governance), een integrale benadering om ervoor te zorgen dat investeringen niet alleen financieel solide zijn, maar ook verantwoord vanuit milieu- en sociaal perspectief. “Onze ogen gaan open wanneer we zien dat bepaalde ziektes veel beter kunnen worden bestreden tegen lagere kosten”, voegt Bikker toe, benadrukkend het belang van juiste financiële beslissingen voor het ziekenhuis.

Regionale samenwerking en gezondheidstoerisme

De conferentie benadrukte ook het belang van regionale samenwerking, vooral tussen de ziekenhuizen van Curaçao, Bonaire en Aruba. Vroegop wijst op het belang van samenwerking in de regio en hoe zij informatie-technologie kunnen integreren in de gezondheidszorg. De informatie verkregen tijdens de conferentie is bedoeld om niet alleen het lokale ziekenhuis te versterken, maar ook de hele Caribische regio, van Colombia tot Mexico.

Bovendien worden mogelijkheden verkend om gezondheidstoerisme op Aruba te ontwikkelen, waarbij het eiland wordt omgevormd tot een bestemming niet alleen voor traditioneel toerisme, maar ook voor hoogwaardige gezondheidsdiensten.

Toekomstperspectieven en conclusie

De aanwezigheid van Aruba op de HLTH-conferentie in Amsterdam toont het engagement van het eiland voor innovatie en duurzaamheid in de gezondheidszorg. Door middel van netwerken en kennisuitwisseling streeft Aruba ernaar geavanceerde technologieën en duurzame praktijken te implementeren die de medische zorg verbeteren en de kwaliteit van leven van de bevolking verhogen.

Met evenementen zoals de gala-avond georganiseerd door Philips en de komende conferentie op Bonaire zijn de verwachtingen hoog dat deze initiatieven zullen leiden tot concrete verbeteringen in de gezondheidszorg in Aruba en de regio.

Conclusie

De deelname van de vertegenwoordigers van Aruba aan de HLTH-conferentie benadrukt het belang van internationale samenwerking en de adoptie van nieuwe technologieën om de huidige uitdagingen in de gezondheidszorg aan te pakken. Terwijl we vooruitgaan naar een meer verbonden en duurzame toekomst, beloven deze initiatieven aanzienlijke voordelen voor de bevolking van Aruba en hun regionale buren.