Jacco Vroegop (HOH): gezondheid van de patiënt verbeteren staat voorop tijdens de conferentie

Het Horacio Oduber Hospital heeft een tekort aan personeel, vooral in bepaalde specialisatiegebieden. Deelnemen aan een internationale conferentie in Nederland is een manier om niet alleen op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de zorg (waaronder het gebruik van kunstmatige intelligentie, AI), maar ook om het benodigde personeel aan te trekken.

Directeur van HOH Jacco Vroegop nam onlangs deel aan Health Europe, dat plaatsvond in Amsterdam gedurende drie dagen. Vroegop zelf was erg enthousiast over de intensieve gesprekken die plaatsvonden tussen de verschillende bedrijven, evenals met de Nederlandse ministeries van Volksgezondheid.

Het tekort aan personeel in de gezondheidszorg is een uitdaging waar landen wereldwijd mee worden geconfronteerd, mede door een toename van het aantal gevallen van kanker en andere chronische ziekten. “We hebben geprobeerd hier personeel te vinden dat ons op Aruba kan helpen,” zei Vroegop.

Daarnaast werd benadrukt welke voordelen kunstmatige intelligentie biedt in verschillende gebieden. Er werd gesproken met bedrijven in de voedingssector, die belangrijk zijn voor wat er aan patiënten in het ziekenhuis wordt aangeboden, maar ook voor mensen die een speciaal dieet volgen en advies nodig hebben over een praktische manier van eten thuis.

Bovendien wordt kunstmatige intelligentie beschouwd als een revolutie op alle levensgebieden. Tegenwoordig zijn bepaalde soorten scans gemakkelijker en goedkoper uit te voeren en kunnen ze via een gewone mobiele telefoon worden verwerkt. Op deze manier kunnen mensen hun gezondheid gemakkelijker monitoren, wat betekent dat veel meer mensen in minder tijd kunnen worden gecontroleerd.

Voor ziekenhuizen is het vooral belangrijk om gegevens te verbinden tussen verschillende zorgpartners. Een ziekenhuis met veel data die goed met elkaar verbonden zijn, kan een betere diagnose en behandeling voor de patiënt bieden, en ook meer preventief werken. Op deze manier wordt gezondheidszorg een stuk effectiever en draagt het bij aan een gezondere samenleving.