Shailiny Tromp-Lee (MEP) gijzelt de wet: gelijkspel betekent dat de homohuwelijk wet weer niet is aangenomen

Na de vergadering over het wetsvoorstel voor het homohuwelijk die op verschillende obstakels stuitte, was er voor vandaag om 14:00 uur een tweede stemming gepland. Ondanks een kleine vertraging vond de stemming vandaag plaats. De stemming zou eigenlijk op 18 juni plaatsvinden, maar parlementslid Arthur Vallejo zou die dag afwezig zijn, dus werd deze uitgesteld naar 19 juni.

Bij het begin van de vergadering was al bekend dat de uitkomst hetzelfde zou zijn als bij de laatste vergadering, met 20 aanwezige personen. Het eindresultaat was weer een gelijkspel, waardoor het parlement het wetsvoorstel voor het homohuwelijk verwierp. Shailiny Tromp-Lee speelde opnieuw een beslissende rol in deze vergadering. Men zou kunnen zeggen dat ze de wet gijzelde. Ze bleef afwezig bij de vergadering, waardoor duidelijk werd dat de uitkomst van vandaag hetzelfde zou zijn als bij de laatste vergadering.

De eerste vergadering vond plaats op 8 mei, waarbij veel controverse ontstond. Uiteindelijk bleek dat Shailiny Tromp-Lee degene was die zich van stemming onthield, en het resultaat was een gelijkspel van 10 stemmen voor en 10 tegen. De wet schrijft voor dat in een dergelijk geval een tweede stemronde moet plaatsvinden binnen 30 dagen, en als dit ook resulteert in een gelijkspel, wordt het wetsvoorstel verworpen.

Aan de andere kant is er nog steeds de aanstaande uitspraak van de Hoge Raad, waarbij de procureur-generaal de Hoge Raad adviseerde om de beslissing van de rechtbank van december 2022 te bevestigen, waarin werd gesteld dat het homohuwelijk moet worden toegestaan. Aanvankelijk was de uitspraak gepland voor 30 mei, maar deze is verschoven naar 12 juli.