Sietske van der Wal: De zee is belangrijk en moet beschermd worden

De impact die we op onze zee hebben is aanzienlijk. Het gaat niet alleen om de directe impact wanneer we de zee betreden of activiteiten daarin uitvoeren, maar ook om de indirecte impact zoals klimaatverandering en de vervuiling die mensen op het land creëren en die vervolgens in onze zee terechtkomt.

Er zijn verschillende manieren waarop wij, als mensen, een aanzienlijke impact op de zee hebben zonder dat we ons daar bewust van zijn, en we kunnen iets doen om dit te beschermen. Daarom is het erg belangrijk dat ieder van ons op Aruba zich bewust wordt van onze natuur, zodat we meer weten over wat we kunnen doen en veranderingen kunnen aanbrengen voor toekomstige generaties. Dit zijn de woorden van Sietske van der Wal, Conservation Education Manager en Marine Park Manager bij de Aruba National Park Foundation.

Ze zegt dat een persoon de zee niet hoeft te betreden om er impact op te hebben, en daardoor heeft onze zee al veel geleden. Dit geldt voor Aruba, maar wereldwijd zijn dezelfde problemen die Aruba heeft aanwezig. Volgens Sietske van der Wal is het om deze redenen belangrijk niet alleen te denken aan het beschermen van wat we al hebben, maar ook aan herstel en rehabilitatie om de inspanningen voor natuurbehoud voort te zetten. Zodra er biodiversiteit is, wordt het systeem veel veerkrachtiger voor andere effecten die door klimaatverandering komen, en kan Aruba dat overleven.

“Wij, als mensen, zijn afhankelijk van onze zee, of je er nu in gaat of niet, of je nu vis eet of niet, mensen maken een verschil en zijn afhankelijk van de zee. Het is belangrijk dat we ons veel meer bewust worden van dit deel. Zelfs regenval is afhankelijk van onze zee, de temperatuur die we voelen is afhankelijk van de zee. Bijvoorbeeld in de afgelopen dagen kunnen we de temperatuur op Aruba voelen stijgen, en dit zijn signalen dat er iets niet goed gaat en dat er iets aan het veranderen is. Hoewel velen van ons dit niet realiseren, verandert een deel van onze zee en we moeten ons steentje bijdragen om de natuur te helpen behouden.”