Strijd voor Gelijke Rechten is Nog Niet Voorbij

De groep die voorstander is van het homohuwelijk geeft de strijd niet op nu de wet niet door het Parlement is gekomen. Er is nog steeds een weg te gaan, waaronder het afwachten van de beslissing van de Hoge Raad, waarvoor de Advocaat-Generaal een positief advies heeft gegeven.

Miguel Mansur, een parlementariër van de Accion21-fractie, was zichtbaar teleurgesteld over de stemming in het Parlement over het wetsvoorstel voor het homohuwelijk. Aangezien er opnieuw een gelijkspel was, betekent dit dat er niets verder zal worden gedaan met dit wetsvoorstel.

“Vandaag is een trieste dag voor onze democratie omdat we hebben gezien hoe parlementsleden zich verschuilen achter vooroordelen, door lafheid te tonen om op te komen voor de Grondwet. Alle 21 leden van het Parlement hebben gezworen de Grondwet van Aruba te respecteren en te verdedigen, en vandaag is dat niet gelukt. We zijn allemaal onvolmaakte wezens.”

Hij uitte diepe bezorgdheid over de staat van de democratie en merkte op hoe bepaalde religieuze groepen de politiek hebben gecorrumpeerd en Aruba’s Grondwet hebben gedegradeerd. Hij legde uit dat de LGBT-gemeenschap 6.610 mensen vertegenwoordigt, wat drie keer meer is dan het aantal congreganten van alle ICA (Iglesia Cristiana Aruba) kerken. “Nu is het tijd voor hen om te mobiliseren. In totaal hebben 5.420 LGBT-individuen stemrecht, en als je hun broers, moeders, vaders, ooms, tantes en andere familieleden meetelt, is het veel meer dan de 16.000 mensen die tegen gelijkheid hebben getekend.”

De parlementariër is ervan overtuigd dat huwelijkgelijkheid zal komen. Daarnaast bidt hij voor meer begrip en respect voor anderen. Bovenal hoopt hij dat niemand zijn geloof zal gebruiken om anderen schade te berokkenen. “Als je geloof je vertelt iemand te haten, heb je een nieuwe religie nodig.”

De Orguyo Foundation, die de LGBT-gemeenschap vertegenwoordigt, had ook vertegenwoordigers in het Parlement om de stemming bij te wonen. Een van hen, Egmar Irausquin, zei dat de strijd in 2019 begon, en “we hadden nooit verwacht dat we hier vandaag, in 2024, nog steeds zouden zijn. We vinden dat het snel vooruitgaat, maar er is nog een weg te gaan.”

Na deze stemming zullen ze nu kijken naar de volgende optie en naar Den Haag gaan om de beslissing van de Hoge Raad te horen. Deze instelling behandelt sinds december vorig jaar het beroep tegen de uitspraak van het Hof, die stelde dat het homohuwelijk geaccepteerd moet worden. De regering ging in beroep tegen deze uitspraak, omdat zij vond dat deze uitspraak de rol van de wetgever en bestuurder overnam. Nu is de datum van 18 juli vastgesteld om hun beslissing aan te kondigen, nadat de Advocaat-Generaal had geadviseerd de uitspraak van het Hof te volgen.

Irausquin zei dat ze op deze beslissing zullen wachten om te zien wat ze nog meer kunnen doen. De strijd voor het homohuwelijk gaat niet alleen over het recht om te trouwen, zei hij. Het gaat om de gevolgen die het heeft voor iedereen, de rechten die niet dezelfde zijn als die van een heteroseksueel getrouwd stel.

Nu wachten ze op de beslissing van de Hoge Raad. “We hebben lang genoeg gewacht, en een paar extra weken is geen probleem.”

David Wever, de advocaat van de Orguyo Foundation en schrijver van de initiatiefwet, was ook aanwezig. Hij heeft het gevoel dat de politiek wil wachten op de beslissing van de Hoge Raad. Sommigen hebben al publiekelijk verklaard dat ze wilden wachten op die beslissing. Hij hoopte dat sommigen toch voor zouden hebben gestemd, aangezien er niets was dat het Parlement ervan weerhield de wet aan te nemen. Hij erkent echter dat ze wachten om de richting te volgen die de rechter zal aangeven.