Er is Geen wet tegen Ouderenmishandeling

Melva Croes-Yanez besprak het onderwerp van ouderenmishandeling gedurende het recente seminar georganiseerd door de Alzheimer Aruba Foundation.

Croes-Yanez sprak merkte op dat in veel gevallen de oorsprong van deze misbruikgevallen komt van een vertrouwd persoon die belast is met de directe of indirecte zorg voor een oudere volwassene.

Tijdens het seminar werd de situatie van ouderen met beperkingen (bijv. in rolstoelen) besproken. Veel ouderen brengen hun dagen alleen thuis door of in isolatie vanwege hun beperkingen, waardoor ze niet zelfstandig kunnen vertrekken.

Ze liet zien dat de Verenigde Naties ook hebben gemeld dat er veel misbruik plaatsvond in verzorgingshuizen tijdens de pandemie, en dit gebeurde ook in Aruba. We moeten de tijd nemen om de ouderengemeenschap de zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben om een zinvol leven te leiden.

Er is nog een uitdaging als een persoon met beperkingen een evenement wil bijwonen, waarvoor extra kosten van tussen de 100 en 200 florins nodig zijn voor geschikt vervoer. De enige kosten die gedekt worden voor ouderen met beperkingen zijn dialyse, betaald door AZV. Anders blijven deze personen gedurende de week geïsoleerd thuis. ‘Isolatie brengt ziekte met zich mee, isolatie brengt angst met zich mee, en isolatie kan zelfs de dood tot gevolg hebben,’ aldus Croes-Yanez.