RAIZ heeft de LGBTQ+-gemeenschap niet bedrogen met het homohuwelijk wet

Zonder twijfel staat de RAIZ-partij voor het homohuwelijk en zal blijven werken om dit in Aruba mogelijk te maken. Dit waren de woorden van Minister Geoffrey Wever.

De stemming in het parlement over de wet op het homohuwelijk eindigde in een gelijkspel met 10 stemmen voor en 10 stemmen tegen. Het wetsvoorstel was een initiatief van Misha Raymond, de fractieleider van dezelfde partij als Minister Geoffrey Wever.

De minister verklaarde dat de partij op geen enkel moment haar steun voor het homohuwelijk heeft verborgen. Het is onderdeel van de principes van RAIZ. Bij de vorming van de regering werd afgesproken dat tijdens de behandeling van deze wet elke parlementariër volgens zijn eigen geweten kon stemmen. “Voor zover ik kan zien, is dat wat er is gebeurd. Persoonlijk betreur ik het dat de wet niet is aangenomen, maar in 2024 hoop ik dat er in de gemeenschap acceptatie zal zijn voor deze wet om werkelijkheid te worden, en dat iedereen gelijke rechten heeft. Het is niet iets dat aan de parlementsleden kan worden opgelegd. Ze stemmen volgens hun geweten.”

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht dat RAIZ actie had moeten ondernemen nadat de coalitie Misha’s wet niet steunde, zei de minister dat dit niet nodig is. “We moeten ons herinneren dat we ons aan de gedane beloften moeten houden. En de belofte vanaf het begin was dat iedereen volgens zijn geweten kon stemmen. Er was geen belofte dat de MEP deze wet moest goedkeuren wanneer deze het parlement bereikte. Er zijn mensen die aanvankelijk voor waren, maar tegen hebben gestemd. Meningen veranderen, en dat kan gebeuren. We hopen dat er een meerderheid zal zijn die voor deze wet stemt. RAIZ heeft haar deel vervuld, de wet ondertekend en voor gestemd, maar kan andere parlementsleden niet dwingen te stemmen zoals wij willen.”