REACT werkt hard om Aruba vrij te houden van afval

Isaac van der Linden, een medewerker bij ‘Centro Kibrahacha’, maakt ook deel uit van een gepassioneerde vrijwilligersgroep die bekend staat als REACT (Revolution Aruba Cleanup Team). Hun inspanningen zijn echter afhankelijk van de vrijgevigheid van hun sponsors. Zonder financiering wordt het moeilijk voor hen om de benodigde materialen te verzamelen, zoals vuilniszakken, gereedschap en drankjes voor de vrijwilligers.

Het initiatief van REACT, opgericht door Van der Linden zelf, samen met Sammy Giel en Rambo, begon meer dan een decennium geleden met een eerste focus op het schoonmaken van stranden. “We begonnen bij Dos Playa en ook langs het strand van Andicuri, waar we een verontrustende hoeveelheid afval zagen,” deelde Isaac. In de loop der tijd breidden ze hun activiteiten uit naar andere locaties, zoals het gebied bij de rotonde bij de luchthaven, waar een groot aantal auto’s passeert en het ook de eerste plaats is die toeristen zien wanneer ze op ons eiland aankomen. Ook hier is er een overvloed aan afval.

Echter, in de afgelopen jaren heeft REACT een aanzienlijke toename waargenomen in de hoeveelheid afval die op het eiland wordt verzameld. Voorheen richtten ze zich op het schoonmaken van stranden, waar afval aan land zou spoelen, volgens Isaac. Maar nu zien ze een verontrustende hoeveelheid afval overal op het eiland.

Om dit groeiende probleem aan te pakken, stelt Isaac voor om het recyclingcentrum van Ecotech in het weekend te openen. Momenteel is Ecotech alleen van maandag tot en met vrijdag geopend, waardoor hun capaciteit om afval op de juiste manier te verwerken wordt beperkt, merkte Isaac op. Er is behoefte aan een oplossing die de gemeenschap in staat stelt om op verantwoorde wijze afval af te voeren, zelfs in het weekend, benadrukte hij.

Wie geïnteresseerd is in het ondersteunen van de missie van REACT kan contact met ze opnemen via hun Facebook-pagina of rechtstreeks Isaac van der Linden bellen op 7409996.

Met de voortdurende groei van vervuiling op Aruba wordt het werk van REACT steeds crucialer om het natuurlijke milieu van het eiland te behouden en milieuvriendelijke praktijken in de gemeenschap te bevorderen. Deze vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar om het overvloedige afval op te ruimen dat op verschillende delen van ons eiland wordt aangetroffen, en op zaterdagochtend waren ze daar uitsluitend op gericht, waarbij ze alles gaven en een poging deden om ons eiland vrij van afval te houden. Maar het is een monumentale taak, en het vereist zeker alle hulp die ze kunnen krijgen.