Commissaris Arnhem ontmoet collega’s op de ACCP conferentie

Onlangs hield de Association of Caribbean Commissioners of Police (ACCP) haar jaarlijkse conferentie. Dit jaar was onze politiecommissaris, Ramon Arnhem, ook aanwezig bij het evenement.

Elk jaar wordt in Miami een land gekozen om de conferentie te hosten, en deze keer was het de beurt aan Belize. Tijdens de conferentie werden verschillende belangrijke onderwerpen en presentaties behandeld. Commissaris Arnhem gaf een presentatie over ondermijning in de regio, waarbij hij het College van Korpschefs van het Koninkrijk der Nederlanden vertegenwoordigde, waar hij verantwoordelijk is voor de portefeuille voor de bestrijding van ondermijning.

Strategische en operationele samenwerking tussen politiediensten en partners binnen en buiten de regio, evenals de uitwisseling van informatie en inlichtingen, is belangrijk en noodzakelijk om transnationale misdaad effectief te bestrijden. “Criminelen werken samen en opereren voorbij de grenzen, dus we moeten innoveren en nauwer met elkaar samenwerken om dit te bestrijden,” verklaarde commissaris Arnhem tijdens zijn presentatie.

Wat is ondermijning?

Het zijn zeer georganiseerde misdaden waarbij criminelen de samenleving uitbuiten om hun criminele activiteiten uit te voeren. Voorbeelden zijn onder andere witwassen van geld, mensenhandel en fraude. Dit opereert vaak over de grenzen heen en betreft criminelen uit verschillende landen.

Wat is de ACCP?

De ACCP is een belangrijke conferentie waar vierentwintig commissarissen uit verschillende landen in de regio samenkomen in een enkele conferentie om ideeën en kennis uit te wisselen, zodat lidstaten met veiligheidsproblemen hulp kunnen krijgen en deze problemen gezamenlijk kunnen bestrijden. Vertegenwoordigers van de FBI, Interpol, Impacs, US Homeland Security, NCA UK en RMP waren ook aanwezig op de conferentie.

Voor Aruba was dit een succesvol evenement waar sterke banden werden gevormd met andere landen en vertegenwoordigers van verschillende belangrijke justitie- en veiligheidsorganisaties.