Monumentaal Maria Convent-gebouw in volle glorie hersteld

Op maandag werd het monumentale Maria Convent-gebouw officieel geopend. Veel gasten woonden de opening bij, waar ze meer informatie over het programma ontvingen.

Geoffrey Wever, minister van Economische Zaken, gaf aan dat het Maria Convent deel uitmaakt van het SISSTEM-project, gefinancierd door de Europese Unie. Het begon in 2016 en verschillende projecten volgden, met als hoogtepunt de inauguratie op maandag.

Maria Convent is een faculteit voor wetenschap, techniek, technologie en wiskunde van de Universiteit van Aruba. De minister gaf aan dat dit een prachtig moment was voor Aruba, gezien hoe schitterend de faculteit is geworden. De kantoren en klaslokalen zijn waar studenten les zullen krijgen. Deze vrijdag zal de eerste student afstuderen met een PhD.

Dit sluit aan bij de visie van de regering om Aruba op de kaart te zetten als een educatief centrum en onderdeel van economische diversificatie. Een van de veelbelovende sectoren is de ‘knowledge economy’ die jongeren de mogelijkheid biedt om in Aruba te studeren. Het idee is ook om internationale studenten aan te trekken om in deze faciliteit te studeren, in het centrum van Oranjestad te wonen en een andere sfeer te creëren.

Wever gelooft dat Aruba heeft geprofiteerd van dit project en de voltooiing ervan. Deze ontwikkeling is positief en prachtig. Het project werd gerealiseerd met financiering van de Europese Unie, die dertien miljoen euro toekende voor het curriculum. Volgens de minister omvat dit zowel de voorbereiding van de academici als de faciliteiten. Het is een combinatie—niet alleen de gebouwinfrastructuur maar een gebouw met inhoud. Er is een academisch programma dat Aruba zal helpen een leider te worden in duurzaamheid in het Caribisch gebied.

Sue-Ann Lee, rector van de Universiteit van Aruba, legde uit dat Maria Convent deel uitmaakt van de faciliteiten van de universiteit. Dit project, gefinancierd door de Europese Unie, omvatte de renovatie van het gebouw. Tegelijkertijd financierde het het SISSTEM-programma in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Het ‘Sustainable Island Solutions through Science, Technology, Engineering, and Mathematics’ (SISSTEM) programma zal een groot deel van het gebouw innemen. Het ‘United Nations Development Programme’ (UNDP), samen met Economische Zaken, begeleidde het hele project.