Minister Geoffrey: Regering en handel verenigd in voordelige handelsmissie

Minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever, verklaarde dat stabiliteit in een land een factor is waarmee bedrijven altijd rekening houden bij het zoeken naar investeringsmogelijkheden.

De handelsmissie naar Suriname richt zich op handel en betekent niet noodzakelijkerwijs investeren in Suriname. Het gaat meer om de mogelijkheid om niet alleen producten maar ook kennis naar dit land te exporteren, dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Het kan ook andersom, wat betekent dat producten en expertise uit dat land worden geïmporteerd.

Opgeslagen gegevens laten zien dat er al lokale bedrijven zijn die gebruik maken van de expertise die in dat land beschikbaar is vanwege het tekort aan arbeidskrachten in Aruba. “Er zijn bepaalde voordelen aan het doen van zaken met een land dat dicht bij je ligt.”

De reden om de reis in de vorm van een handelsmissie te maken, is om meer kansen te creëren die gemist kunnen worden wanneer een zakenman alleen reist. Individueel zijn de kosten hoger, bijvoorbeeld voor het importeren van producten, vergeleken met het doen hiervan als onderdeel van een groep. Bovendien zijn logistieke en verzendkosten moeilijker individueel te regelen in vergelijking met een groep. Vooral bij het aanvoeren van een grotere hoeveelheid containers worden de kosten verlaagd en kunnen producten ook tegen een betere prijs worden aangeboden. “De reden dat we dit doen is om de weg vrij te maken voor onze ondernemers. We zullen matchmaking organiseren, wat een kans is die ze niet zouden hebben als ze alleen zouden reizen. Door de overheid bij de commerciële sector te betrekken, is alles voorbereid om een grotere groep Surinaamse bedrijven te ontmoeten.”

Op regeringsniveau zullen er ook verschillende bijeenkomsten zijn die helpen de nodige banden te creëren en laten zien dat de regeringen van beide landen dit soort ontwikkeling steunen. “Dit toont de wens om meer handel met elkaar te drijven.”