Nederland voldeed niet: gebrekkig financieel beheer is niet alleen de schuld van Aruba

Het gebrek aan effectiviteit en efficiëntie van Aruba om plannen uit te voeren, heeft zijn redenen, aldus Minister van Financiën Xiomara Maduro. In een brief en een rapport die door Staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer zijn gestuurd, komt dit punt naar voren.

Van Huffelen heeft in het rapport aangegeven wat de redenen zijn waarom hervormingen niet hebben plaatsgevonden. Volgens haar heeft dit te maken met het feit dat Aruba technische bijstand nodig had. “Het was niet omdat Aruba het niet wilde of Aruba niet de wil had om het te doen, maar de manier waarop het moest worden gedaan. Namelijk de gekwalificeerde medewerkers en de benodigde fondsen. Dit waren allemaal punten van discussie in de loop der jaren en het rapport vermeldt dit ook.”

Het ontbreken van technische ondersteuning, heeft ertoe geleid dat de hervormingen niet effectief en efficiënt zijn uitgevoerd.

In het Landsbesluit werd alles aangehaald wat Aruba miste, maar het waren niet de zaken die nu zijn geïdentificeerd. Er was overeenstemming om aan die punten te werken. “Vaak presenteren ze de informatie alsof Aruba niet heeft voldaan. Maar in het rapport kan worden gelezen dat er gebieden zijn waar Nederland niet heeft voldaan, wat heeft geleid tot aanzienlijke vertragingen in de verbeteringen die Aruba had kunnen hebben.

Minister Maduro gelooft dat Aruba veel beter af had kunnen zijn als het de beloofde hulp op tijd had gekregen.

Het rapport bevat een evaluatie van de verklaringen die zijn afgelegd in de periode van 2016 tot 2020 om een beeld te geven van waar Aruba staat. Punten van het protocol die in de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd, worden opgenomen in het Landspakket. Aruba maakt vorderingen met de noodzakelijke veranderingen. En daarin zal men alle vooruitgang kunnen zien.