Setty Yarzagaray: Het is moeilijk om de enige voorstander voor het homohuwelijk te zijn in MEP

Op 8 mei besprak het Parlement van Aruba de homohuwelijk wet. Dit wetsvoorstel werd ingediend door de fracties Accion21, MAS en RAIZ. Het was een wet die veel discussie teweegbracht onder het publiek en natuurlijk ook binnen de politieke partijen. Ten minste binnen MEP en AVP was er een merkbare verdeeldheid bij het stemmen. Bij AVP stemden drie leden voor en twee tegen. Bij MEP stemden acht tegen en slechts één parlementariër stemde voor.

Die parlementariër is Setty Yarzagaray, de enige in haar fractie die voor stemde. Ze vertelde een aangrijpend verhaal over haar broer, die homosexueel is, en ze voelde de noodzaak om voor hem op te komen. Daarom was het meer een stem om een familielid te ondersteunen. Recentelijk verklaarde ze tijdens een interview met 24ora.com dat het moeilijk was als lid van MEP om voor te stemmen terwijl haar hele fractie tegen stemde. Natuurlijk respecteerde zij hun beslissing en vice versa.

Volgens de parlementariër wenste ze dat er een referendum over dit onderwerp kon komen, maar de wet stond dat niet toe. De groep die de zaak tegen de regering had aangespannen, heeft twee keer verloren. Ze wachten nu op de uitspraak van het Hof van Cassatie. Echter, alles wijst erop dat Aruba discrimineert, gezien het advies dat de procureur-generaal aan het Hof van Cassatie heeft gegeven.

Setty blijft vast in haar standpunt en zal het niet veranderen. Ze is pro en zal pro blijven. Het is niet gemakkelijk om af te wijken van anderen, maar de parlementariër is zich ervan bewust dat er een groep is die haar steunt.