Clyde Harms: Waarom is onze grens met Venezuela nog steeds gesloten?

Deskundigen schatten dat Aruba tussen de 150 en 200 miljoen dollar aan inkomsten per jaar verliest omdat de regering onze grens met Venezuela gesloten wil houden. De vraag die de Arubaanse gemeenschap stelt is: “Waarom wil de regering de grens met ons buurland niet openen?”

Een paar weken geleden lazen we dat onze premier, Evelyn Wever-Croes, verklaarde dat “het betrokken departement (van asiel) nog niet klaar is.” Aruba heeft al een strikte visumvereiste die mensen die overwegen asiel aan te vragen filtert. Een Venezolaan met een visum om naar de Verenigde Staten te gaan, bijvoorbeeld, heeft geen visum nodig om Aruba binnen te komen. Het is twijfelachtig dat deze Venezolanen hier asiel zouden aanvragen in plaats van naar de Verenigde Staten te gaan.

In Curaçao ervaren ze geen toestroom van asielzoekers. Integendeel, volgens de regering van Curaçao is het “Venezolaanse Effect” over het algemeen zeer positief, vooral voor de economie van het land. Waarom is onze regering bereid miljoenen dollars aan toerisme-inkomsten op te offeren uit angst om enkele asielzoekers te ontvangen?

Een andere reden die de regering geeft, is dat ons toerisme al alle records breekt. Hoewel dit misschien het geval is, is het laagseizoen nu begonnen en hebben de hotels en restaurants er al last van. Nu zou een goed moment zijn om de grens te openen.

Zoals iedereen op Aruba weet, geven Venezolaanse toeristen veel meer uit dan andere toeristen. Dit is duidelijk te zien aan hun uitgaven in casino’s, bijvoorbeeld. Ze storen andere toeristen niet in restaurants ’s nachts, want wanneer ze uit eten gaan, zijn de anderen al naar huis gegaan. Dit helpt de restaurants om te overleven.

In tegenstelling tot de meeste andere toeristen die online in hun eigen land kopen, doen Venezolaanse toeristen persoonlijke aankopen bij onze lokale winkels. En ze kopen veel! Dit zal de handel en medewerkers helpen en bijdragen aan onze regering.

Veel Venezolaanse toeristen bezoeken “Cas di Cultura” om een culturele show bij te wonen of naar een concert van lokale muzikanten te luisteren. Weinig andere toeristen doen dit. Al het geld dat ze uitgeven aan toegang of aan de bar komt ten goede aan de economie van Aruba.

Van de 150 tot 200 miljoen dollar die Venezolaanse toeristen uitgeven, gaat een groot deel naar de overheid, die verlichting kan bieden aan de Arubanen die al worden belast met allerlei soorten belastingen.

Ik ben er zeker van dat als onze regering haar eigen analyse uitvoert, ze tot dezelfde conclusie zal komen: het sluiten van de grens met Venezuela is niet gunstig voor onze economie en is schadelijk voor ons volk.