DVG herinnert de HoReCa-sector eraan dat hygiëne-inspecties zullen doorgaan

De afdeling Warenkeuring en Hygiëne (DWH) van het Departement Volksgezondheid (DVG) voert regelmatig hygiëne- en gezondheidsinspecties uit bij supermarkten en in de hotel/restaurant/caterig (HoReCa)-industrie. Dit is om de kwaliteit van het drank en voedsel te waarborgen en om de gemeenschap te beschermen tegen ziekten die van persoon tot persoon worden overgedragen via voedsel of dranken. Daarom moet iedereen die met voedsel en drank werkt een geldig gezondheidscertificaat hebben wanneer DWH-personeel komt inspecteren.

Voor de horeca-sector is deze eis niets nieuws. DVG waarschuwt het publiek dat degenen die de wet niet naleven en werknemers toestaan voedsel of dranken te behandelen zonder een geldig gezondheidscertificaat, een zeer vervelende situatie kunnen tegenkomen wanneer DWH komt inspecteren. Er is een grote kans dat het bedrijf wordt gesloten en niet heropend totdat werknemers geldige gezondheidscertificaten hebben om het werk te doen. Als de DWH-inspectie bijvoorbeeld op een vrijdag plaatsvindt en de werknemers hun gezondheidscertificaten niet in orde hebben, kan het etablissement het hele weekend gesloten blijven.

Om te voorkomen dat DWH bedrijven moet sluiten, herinnert DVG alle supermarkten en de horeca-sector eraan om alle hygiëneregels en -wetten na te leven, inclusief de eis dat iedereen die voedsel en/of drank verkoopt zijn gezondheidscertificaten op orde moet hebben.

Wacht niet tot DWH bij u arriveert voor een inspectie om dan snel de gezondheidscertificaten van werknemers te regelen. Het aanvragen of vernieuwen van een gezondheidscertificaat is een proces dat ongeveer 10 werkdagen duurt. Om een ongewenste situatie te voorkomen wanneer DWH-personeel voor uw deur staat, dient u de wet na te leven.