MEP moet nu eigen fractie overtuigen om Rijkswet goed te keuren

Tijdens de laatste Interparlementaire Vergaderingen tussen Nederland en de andere eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden, was de MEP-fractie niet erg overtuigd van de Rijkswet.

Tijdens de persconferentie gaf de minister-president aan dat het Parlement de Rijkswet moet goedkeuren en zij is ervan overtuigd dat de MEP-fractie dit zal doen. De minister-president zei dat het hun taak is om de MEP-fractie te overtuigen. Nu moet de inhoud van de Rijkswet op papier worden gezet. De onderwerpen die moeten worden geregeld in de Rijkswet zijn besproken, maar nog niet hoe ze moeten worden aangepakt.

Een punt dat het Parlement altijd heeft aangegeven, vooral de MEP-fractie, is dat er een exit-clausule moet zijn, en deze moet nog worden gedefinieerd. Er wordt gehoopt een evenwichtig akkoord te bereiken waarin het Parlement zich kan vinden.

Op dit moment is er een akkoord over de grote lijnen: de rente daalt van 6,9% naar 5,1% en er is geen verdere actie nodig van de regering of het parlement. Alleen de handtekeningen van de minister-president en de staatssecretaris zijn nodig.

Na de ondertekening van de Rijkswet begint het proces. Uiteindelijk is het niet de regering die moet instemmen met de Rijkswet, maar zowel het Parlement van Aruba als dat van Nederland, aangezien het een Rijkswet is. Het Parlement heeft de laatste stem over het akkoord, zowel het Arubaanse als het Nederlandse Parlement.

In dit akkoord, en in de moties die het Parlement aan de minister-president heeft gegeven om verder te onderhandelen, zijn de rechten van het Parlement gerespecteerd. Ze hebben geprobeerd met iets ‘hybride’ te komen.

Maar de realiteit is dat in 2015 de toenmalige regering en het parlement instemden met een LAft, waarmee de Nederlandse regering veel bevoegdheden kreeg, waardoor de bevoegdheid van het Parlement werd beperkt en het onmogelijk werd om wijzigingen aan te brengen in de LAft zonder goedkeuring van Nederland.

Het kabinet-Wever-Croes is ervan overtuigd dat de huidige onderhandelingen, waarin Nederland aanvankelijk alleen een RAft wilde en geen LAft, Aruba nu in een positie hebben gebracht waarin een Rijkswet kan bestaan naast de LAft.