Nederland zal deze week samenkomen met de LGBTQ+-gemeenschap

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is op Aruba en heeft haar standpunt over de situatie van de LGBTQ+-gemeenschap toegelicht. Als vertegenwoordiger van Nederland zal ze met hen bijeenkomen om verschillende onderwerpen te bespreken.

Hoewel van Huffelen op Aruba is, zal ze helaas niet de kans krijgen om met de premier te ontmoeten. Dit komt doordat premier Evelyn Wever-Croes in het buitenland is voor een “Small Island Development States” (SIDS) conferencie. Ze hebben elkaar al uitgebreid gesporken afgelopen week. Ze zal wel met de gouverneurs spreken van de drie landen in het Caribbische deel van het Koninkrijk. Daarnaast heeft ze een uitgebreid programma met bezoeken aan Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten.

Op Aruba vindt er momenteel een debat plaats over het onderwerp van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Volgens van Huffelen heeft ze tijdens haar vorige bezoek niet met de LGBTQ+-gemeenschap gesproken, maar deze keer zal ze dat wel doen. Ze vindt het belangrijk om met de Queer-gemeenschap te praten over hun ervaringen op Aruba, welke uitdagingen ze tegenkomen, hun zorgen, waar ze blij mee zijn en veel meer.

Ook zal het onderwerp van de uitspraak van de Hoge Raad, die op 12 juli plaatsvindt, over het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht aan bod komen. Van Huffelen benadrukt sterk dat iedereen moet kunnen trouwen met wie ze willen. Ze hoopt zelfs dat de Hoge Raad een duidelijke uitspraak zal doen voor dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden, namelijk Aruba, CuraƧao en Sint Maarten.

Ze voegde eraan toe dat ze niets kan voorspellen of bepalen over wat de Arubaanse regering zal doen. Van Huffelen benadrukte dat het belangrijk is om met de gemeenschap over dit onderwerp te praten, omdat dit een kwestie is die haar zeer na aan het hart ligt. Ze vindt het belangrijk dat iedereen kan trouwen met de persoon die je wil, of dat nu iemand van hetzelfde geslacht is of niet.